TOKO tottelevaisuus lydnad obedience gehorsam oboedientia
10.4.2018 EV-kurssi Carita Kuparinen

Kiertohyppynoudon kertausta
No niin sitten päästiin niihin kapuloihin ;) ja voi kun se olikin vaikeaa.

Lopputulemana on seuraava:
kapulat lähellä kiertoa ja koiran lähetys niiden tasolta kiertoon -> koira kiertää samalla itse hieman peruuttaa ja palkkaa, kohta missä on palkattu -> koiran lähetys kiertoon -> koira kiertää samalla itse hieman peruuttaa ja palkkaa, näin edetään vaiheittain taaksepäin ja parin toiston jälkeen ruvetaan siirtämään samalla ajatuksella myös kapuloita.
Kapulat lähellä kiertoa -> koiran lähetys niiden tasolta kiertoon -> ohjaaja peruuttaa ja palkkaa -> siirretään kapuloita hieman kauemmas kierosta -> koiran lähetys kiertoon -> ohjaaja peruuttaa ja palkkaa jne. Eli pilkotaan asia koiralle helpoksi aloittamalla tasolta jossa kapulat eivät ole häiriöksi (ovat koiran tasolla ja kierto edessä) ja tästä porrastaen voidaan vaikeuttaa.

Toinen tärkeä asia on kierron bongaaminen, tämä ei meille ole niin helppoa ja tätä tehdään apparin kanssa. Eli ollaan lähtöpaikassa ja appari vie kapulat -> kohdistus kysymys -> palkka kun kohdistaa. Samaa voidaan tehdä lähempänä kiertoa niin että appari heittää kapulan koiran viereen ja pyydän tämän jälkeen kohdistamaan kiertoon - tämä oli meille aivan supervaikeaa!!!

Kolmanneksi harjoitus missä harjoitellaan mahdollisen pysäyttämisen jälkeen kiertoon lähettämistä. Kapulat paikallaan ja koira vietiin kapulan viereen -> kävin näyttämässä missä kierto oli -> menin lähetyspaikkaan -> kohdistus -> lähetys. Tätä myös vaikeuttaen koiran sijaintia kapuloihin nähden.

Huh, tuli paljon treenattavaa ja saa nähdä onko meillä EVL kasassa heinäkuun alussa....


27.3.2018 EVL-kurssi/Angelica Leiman

Kaukokäskyt
Ensi alkuun sain näyttää miltä meidän kaukot näyttää ja tehtiin kaikki ne virheet mitä siellä pahimmillaan onkin mukana eli vaihdoista seiso-maahan ja seiso-istu Rinkeli liikkui eteenpäin ja syynä tekniikkavaje. Eli pureuduimme asiaan hieman syvällisemmin, lopputulemana oli että Rinkeli ei tiedä mitä sen pitää tehdä (pitää takaosa paikallaan/painonsiirtoa) vaan se luulee että asentoja mahdollisimman nopeasti vaihtamalla päästää täydelliseen suoritukseen. No, näinhän se varmaan onkin...

Ensin luopumisen kautta painonsiirtoa taakse, jo tämä tuotti meille vaikeuksia ja meinasin hävetä silmät päästä kun Rinkeli kurnutti ja kerjäsi vaan nameja...noloa. Eli sen focus oli vain ja ainoastaan nameissa, ei puhettakaan että se olisi voinut ajatella jotain muuta. Pikkuhiljaa päästiin tässä kuitenkin eteenpäin, mutta työmaata riittää!!!

Sama niin että Rinkeli on poikittain edessäni istumassa ja siitä pelkällä kädenliikkeellä ohjaan sen seisomaan niin että takajalat pysyy paikallaan, tämä oli mulle jotenkin supervaikeaa ja Ansu näytti hienosti miten se tehdään mutta en vaan saanut kättä oikeaan kohtaan. Sama taakse istumaan menemisessä, Ansu sai Rinkelin tekemään hyvin - minä en.

Eli teimme puolituntisen aikamme pelkkiä painonsiirtoja ja liikeratoja, voin kertoa että oli molemmilla hiukka vaikeaa ;) mutta tästä ei voi olla suunta kuin ylöspäin ja jumpat jatkuu!


20.3.2018 EVL-kurssi/Carita Kuparinen

Kiertohyppynouto
Tätä liikettä olemme tehneet paloissa vuosi sitten viimeksi ja halusin nähdä miten käy....ei olisi kannattanut ;)
Ensin ilman kapuloita täydestä matkasta merkille, lähti hyvin mutta jäi MERKILLE kun piti KIERTÄÄ -> uudestaan ja vahvistettiin kehulla kun oli tullut metrin merkistä ulos.
Kapulat kun laitettiin niin lähetys merkille ja Rinkeli oli täysiä kapuloilla, eli ei siis osattu ollenkaan....

Pakitettiin aika paljon ja lähdettiin tekemään ensin niin että matkalla oli molemmin puolin kapuloita ja piti vain kiertää -> pari toistoa eikä onnistumisia, tämä oli vielä liian vaikeaa meille.

Lähdettiin katsomaan merkin bongausta eli merkki ja esteen vaihtoivat paikkaansa 10m vasemmalle/oikealle ja pari kertaa kävi niin että näytti bongaavan merkin mutta juoksikin suoraan siihen paikkaan missä se oli aikaisemmin ollut...

Eli paaaaaaljon kotiläksyä, erityisesti merkin bongausta ja sen paikan muuttoa, Rinkelin tulee oppia hahmottamaan mikä se merkki on. Ja seuraavalla kerralla sitten lisää kapuloista, sitä ennen unohdamme ne nyt hetkeksi.


13.3.2018 EVL-kurssi/Mari Leiviskä

Tunnari ja ohjattu noutaminen
Tehtiin pitkästä pitkästä aikaa tunnaria Rinkelin kanssa ja ensimmäisellä kerralla (ympyrä)  lähti hyvin kapuloille, haisteli tarkkaan, haisteli vielä toisenkin kierroksen ja palautti kohtalaisesti (ei reippaasti loppuun saakka) -> toi oikean. Tehtiin uudestaan (suora) lähti taas hyvin, haisteli tehokkaasti ja tokana oli oma haistelussa -> haisteli vielä kolmannen ja palasi tokaan ja toi iloisesti :) Ei tästä siis tämän enempää, hieman näkyi alku kankeutena että ei oltu liikettä pitkään aikaan tehty.

Ohjattu noutaminen
Ensin tehtiin merkkiä ja merkin paikkaa, olen aivan liian myöhään antanut pysäytyskäskyn ja antanut tämän jälkeen Rinkelin vielä valua merkin ympäri ennen kuin on pysähtynyt. Nyt tehtiin skarppia pysäytystä ja nopeaa palkkaa oikeaan paikkaan (heitin namin kohtaan jossa olisi pitänyt olla) ja rupesi toimimaan! Hienoja vauhdikkaita lähtöjä ja nopeita pysähdyksiä häntä heiluen :)
Tehtiin myös merkkiä niin että heitin namin taakseni ja kun Rinkeli oli sen syönyt vauhdista lähetys merkille ja superpalkka, toimi hyvin meillä!

Tästä jatkettiin hieman uhkarohkeasti(?) ohjattuun noutoon, edellinen kerta meni ihan pipariksi ja nyt siis uusi yritys. Joka kerralla Mari vei kapulat vaikka en sitä tähän kirjoitakaan :)

Ensimmäisellä kerralla kiihdytti todella hyvin merkille, käskystä hidasti aavistuksen ja kiihdytti läpi kohti keskikapulaa... Tehtiin uudestaan, nyt oli täydellinen merkki! ja tämän jälkeen kävin näyttämässä kapulan -> palasin lähetyspaikalle ja käskytin noutoon, juoksi kovaa suoraan oikealla kapulalla ja palautti kiihdyttäen laukkaansa!!! Wow, ei olisi hetki sitten uskonut.
Tehtiin toisto uudestaan niin että kävin palkkaamassa merkin ja näytin kapulan -> ei ongelmaa. Sen jälkeen samaan suuntaan merkille lähetys ja siihen palkka -> pakitus lähetyspaikalle ja lähetys, meni loistavasti oikealle kapulalle, nopea nosto ja kiihdyttäen palautus (palkkasin näitä palautuksia vauhdista). Viimeiseksi otettiin vielä toinen suunta, merkki oli hyvä + palkka, siitä pakitus ja lähetys, lähti hyvin haluttuun suuntaan mutta keskellä vilkaisi keskikapulaa -> palasi kuitenkin alkuperäiseen ja toi oikean taas iloisesti kiihdyttäen!!! Olipas kivaa :)


6.3.2018 EVL-kurssi/Angelica Leiman

Kertauksena Z ja luoksari
Olin niin tyytyväinen kun pääsin näyttämään meidän zetaa :) :) :) ja erityisesti sitä kääntymistä oikealle. VIHDOINKIN siis VIHDOINKIN mä olen oppinut kääntymään oikealle!!! Rinkelihän sen on jo osannut jos minä vaan olisin tehnyt oikein... Ei siihen sitten tarvittukaan kuin öööö....5 vai 6 kouluttajaa että mä tajusin ;) Mutta nyt siis z oli superhieno kulmien osalta ja erityisesti asennoista kehuja sai istuminen <3 Maahan meno oli kanssa hyvä (mutta ei niin napakka kuin istuminen) ja seisomisessa valui ekalla kerralla molemmilla etujaloilla 1 askeleen -> tähän löytyi heti syykin, sanoin VEN kun käsky on VENTA. Tehtiin uudestaan ja saatiin oikealla käskyllä napakka seisominen ilman mitään valumisia.
Palkkaus: palkkasin koiran ohikävellessäni ja maahan sekä istu oli ok mutta seisoasennossa ennakoi namille tuloa. Tätä harjoiteltiin luopumisen kautta, ok on me luopumista namista tehty mutta ei liikkeessä :) Pari kertaa harjoiteltiin ja sitten jo sujui eli lähestyn koiraa namikädessä kasi alhaalla koiran pään tasolla ja sanon jätä. Hyvin malttoi luopua vaikka nami meni jopa koiran ohi. Uusi variaatio meille mutta hyvin poimi ajatuksen.

Luoksari: me ei olla koskaan tehty EVL-luoksaria ja ongelmat mitä meillä oli VOIttajassa oli paha valuminen jos mielentila oli hyvä (=lähti ekalla ja tuli kovaa kohden). Jos mielentila oli huono, saattoi Rinkeli tulla vasta tokalla käskyllä mutta pysähdys niille jalansijoille kun tuli käsky (vauhti oli hiljaisempi). Ja vaihdoin jopa vajaa vuosi sitten suullisen käskyn käsimerkiksi kun ei suulliseen jotenkin reagoinut toivotulla tavalla.
Nyt 25m matka ja pysäytys n. 10m kohdalla ja valui pahasti...eli ei osaa/ymmärrä mitä pitää tehdä.
Seuraavat asiat treenilistalle: paljon läheltä tapahtuvia pysäytyksiä oikealla käskyllä/merkillä, tämän lisäksi pidemmältä matkalta jolloin ekassa voimakkaasti myös kroppa ja ääni mukana = käsimerkki+suullinen ja vielä kroppaa koiraa kohden ja joka pari askelta. Tähän vielä lisättynä pysäytys käskyn ja/tai merkin jälkeen "backabackabacka" eli joutuu peruuttamaan selkeästi jotta ajatus välitön pysäytys ja ajatus taakse.

Näillä mennään eteenpäin mutta luoksari on mulle vähän ristiriitainan liike, jos vire on hyvä ja koira innokas työskentelemään olen valmis antamaan pienen valumisen anteeksi (ok, ei saisi...) ja haluaisin välttää mahdollisimman pitkälle sitä haluttomuuden kierrettä jossa jossain vaiheessa oltiin, silloin toki luoksarin stopit toimi ;)  Mutta hitsi mikä tokodrive mulla on nyt päällä ja niin taitaa olla Rinkelilläkin <3 Sen asenne hommiin lähdössä on täys10 aikaisempaan verrattuna :) :) :)


27.2.2018 EVL-kurssi/Carita Kuparinen

Aiheena seuruu ja eteenmeno/ruutu
Jeee, karenssi ohi ja päästiin treenaamaan :) :) :) voi että me molemmat tykättiin!
Pääsimme näyttämään miten seuruutreenit ovat edenneet ja olimmekin menneet huimasti eteenpäin. Seuraavana puututaan myös perusasennon paikkaan joka nyt saattaa välillä olla vino (takaosa ulospäin). Tähän täsmätreeninä Rinkeli istuu ja minä menen seisomaan niin että varpaamme ovat lähekkäin mutta välissä 90 asteen kulma -> tästä käskyllä "här" sivulle tulo -> varmistetaan että tulee suoraan, kun tätä tehty useampi kerta ja toimii voi tehdä tarjoamisen kautta.
Perusasennon paikkaan ja aktiiviseen tarjoamiseen lisättiin myös takaosankäyttötreeni -> kävelen pienen ympyrän "ulkoreunaa" ja Rinkelin tulee pitää paikka sivulla. Tämä meiltä onnistuikin kohtalaisen hyvin ja R haki hyvin seuruuseen ja käytti hyvin takaosaansa.
Huomio mikä tuli tarjoamisen kautta perusasentoon ja siitä seuruuseen lähtöön (ilman käskyä) -> Rinkeli on sen verran intopiukeana että edistää. Edistämistä olen sallinut koska kokeessa on jätättänyt mutta hyvänä pointtina Caritalta oli että nyt kun haemme aktiivisempaa otetta seuruuseen emme halua yhtään edistystä ettei tästä tule jatkossa ongelma. Seuraavan kerran kokeilen nyt ensin niin että Rinkeli pääsee purkamaan itseään juoksuliikkeillä ennen seuruuta, eli oliko eilinen edistäminen vaan tauon tuomaa intoilua vai voiko meillä oikeasti olla kohta ongelma. Se nähdään pian :) Tuntuu kyllä hassulta että minä joudun Rinkelin kanssa tekemään "purkamista", koira jonka moottori ei koskaan ole ollut ylitsevuotava - hienoa ajatus jos se sitä nyt joskus rupeaisi olemaan <3
Näillä siis jatketaan harjoituksia eteenpäin!

Sitten tehtiin hieman eteenlähetystä ja siitä ruutua, meille yhdistettynä aivan uusi ja ihmeellinen asia :)
Eteenlähetykseen halutaan Rinkelille varmuutta että se tietää varmasti mitä pitää tehdä. Nyt meni ihan nätisti eteen, mutta herkkänä koirana saattaa myöhemmin ottaa häiriöitä eri merkeistä ja ihmisistä. Tätä siis lähdetään nyt työstämään varmaksi ja kivaksi asiaksi korvhållaren avulla. Paljon toistoja joka treeniin ja aina kivalla mielellä, eli lähetystä ringin läpi korvhållarelle. Ensin niin että se on keskellä kenttää ja siitä vaikeutetaan seinän viereen ja myöhemmin niin että on jotain muuta tavaraa myös vieressä/takana.
Jatkojalostus tästä on että ensin lähetys yli 10m korvhållarelle -> siitä kutsulla koira pari m minua kohden ja pysäytys -> tästä näyttäminen (pito kaulapannasta kiinni) missä ruutu sijaitsee=kohdistaminen -> koiran jättö ja oma kävely koiran ja ruudun puoliväliin -> näyttö kädellä ja käskytys ruutuun. Tämä oli kaikki meille uutta mutta Rinkelillä on ruutu nykyään niin vahva että osasi sen suoriltaan vaikka olinkin siellä välissä heilumassa :) Ja vau mikä drive ja ilme ruutuun mennessä ja hännän heiluttaminen ruudussa <3

Näitä me siis työstämme nyt sitten eteenpäin ja katsotaan miltä ne rupeavat näyttämään kokonaisina liikkeinä myöhemmin.30.1.2018 EVL-kurssi/Angelica Leiman

Aiheena jäävät ja voi että mä pääsin TAAS harjoittelemaan oikealle kääntymistä!!! Mä en kestä, Ansu taitaa nyt olla 5 ope jonka kanssa sitä harjoittelen ja hävettää tunnustaa mutta en vieläkään osaa...
Eli meillähän ei jäävissä ole ongelmaa kuin kulmissa ja kulmissakin sitä kautta että kun mietin käännöksiä -> vauhtini pysähtyy -> Rinkeli pysähtyy. Ei ollut kuulemma Ansu tällaistakaan ongelmaa aikaisemmin nähnyt - no nyt näki :) Jäävät itsessään oli hienot, napakat ja tarkat mutta sitten ne kulmat.

No jos jotain positiivista keskustelimme myös kulmien suorittamisesta ja olen itse ajatellut sen niin että niiden tulee olla todella terävät ja selkeät ja muita ei hyväksytä. MUTTA, sain kuulla että ei ne kaikki huiputkaan ihan terävinä niitä kulmia kävele eli ei kuin harjoittelemaan.
- vasen kulma menee hyvin, sen kanssa ei ongelmaa jos en mieti sitä liikaa vaan pidän liikkeen yllä
- oikea kulma on ongelma koska mietin kauheasti miten asetan jalkani kun käännyn oikealle ja sitten ne menee ihan solmuun - jalat siis -> ratkaisu: jatkossa höllään kulman terävyyden kriteeriä ja rupean kävelemään kulmat läpi :)

Nyt näitä harjoitteita tehneenä voin todeta että kun vaan kävelen kulman läpi, ei meillä ole oikealle kääntymisen ongelmaa jäävissä.
Se on sitten toinen miten saan iskostettua sen tuonne seuruun puolelle koska nythän meidän seuruu levähtää joka kerta oikealle käännöksen jälkeen -> mulle huono fiilis -> Rinkeli seuraa huonommin (ja sitten taas skarppaa kun tulee rytmin muutoksia tai käännöksiä vasempaan). Mutta koitan saada tuon kulman läpi kävelyn nyt jotenkin myös normi seuruuseen vaikka sitten vähän vähemmän terävillä kulmilla josko siitä olisi apua kokonaisvaltaisesti meidän seuraamiseen.


16.1.2018 EVL-kurssi/Carita Kuparinen

Aiheena seuraaminen ja sehän onkin meidän ikuisuusongelma... eli heti osui ja upposi.
Lähdettiin ajattelemaan tätä nyt ihan uuden kautta eli perusasentoon tulosta ja miten saada siihen jo luotua sellainen "haluan tulla perusasentoon tekemään hommia" -fiilis Rinkelille.
Yksinkertainen treeni jota meidän tulee jatkaa:
- seiso ja odota että koira tulee perusasentoon -> jos ei tule muutaman minuutin sisään ja vaan tuijottaa hölmönä kuten meille kävi -> sivulle tulo käsky "här" -> palkkaa/kehu -> heitä nami itsestä poispäin johonkin suuntaan -> jähmety odottamaan ja katso tarjoaako koira nyt aktiivisesti jo sivulle tuloa.
- heitä nameja eri suuntiin ja odota että koira hakee aktiivisesti perusasennon, nyt on tärkeää asenne eikä vielä nillitetä esim. väljyydestä
- kun koira hakeutuu aktiivisesti perusasentoon mistä tahansa kulmasta voi ottaa liikkeelle lähtöjä ILMAN MITÄÄN KÄSKYÄ eli vain lähtö liikkeelle ja koiran pitäisi seurata kuten käskylläkin

Näitä treenejä on tehty ja jatketaan tekemistä, hienosti on hiffanut Rinkeli seuraamisen ilman mitään käskytystäkin ja jos otan käskyn käyttöön tulee Rinksasta superaktiivinen ja työhaluinen :) :) :)

Paljon on vettä virrannut ja silleen ;)


Eli kisattiin oikein urakalla vuoden 2017 aikana, tästä vielä puuttuukin 1 koe Ruotsissa josta myös 1-tulos :) Tuloksena siis haaveiltu TK3 :)


12.3.2017 belggareiden tokokoulutus, kouluttajina Mirjami Mattila ja Pernilla Talberg

Hieman ex-tempore ilmoittauduin viime hetkellä peruuntuneelle paikalle kun olen nyt niin tokofiiliksissä :)

Treeni oli Kennelliiton tilassa missä on liukas matto, eli emme tehneet mitään vauhtiliikkeitä vaikka niille tarvis olisi ollutkin...

Mirjami: tehtiin noudon palautuksia ja kerroin saamani vinkit (vahvistuskäsky juuri ennen kuin tippuu raville) ja sanoi että kannattaa käyttää vahvisteena. Lisäksi sain hyvän vinkin ns superkiposta jossa on superpalkka -> tällä haetaan motivaation nousua ja toimi kyllä tuolle ahmatille hyvin (ilman superpalkkaakin...).
Samalla keskusteltiin onko fyysisesti edes mahdollista tulla laukalla viereen, näytin suoran luoksetulon - on se ;)
Tsekattiin vielä läheltä kapulan tuonteja ja Mirjami huomasi että Rinkeli oikein asettelee kapulan ensin jalkani etupuolelle ja sitten kääntää kropan perusasentoon. Tämä lienee sieltä alusta alkaen tullut ongelma kun aloitin isoilla (kts. kuva...) kapuloilla jolloin aina palautuksessa kapula kolahti minua jalkaan. Nyt siis väistää sitä. Sovittiin että motivaation kautta koitetaan saada tätä kuntoon.

Pernilla: halusin tehdä seuruuta (virhe 1, jätin pullan palkaksi kehän ulkopuolella ja näytin sitä oikein hedsaten Rinkelille...) ja pyysin heti suoraan liikkuroimaan VOI seuruun (virhe nro 2...). Oli tahmea (mutta ei niin paha kuin ennen vanhaan ;) ) ja pää kääntyili bongaamaan pullaa, seuruu meni ruutunauhan vierestä ja ruudun läpi mikä oli meille tosi vaikeeta (hieman jätätti tässä) samoin laatikon ihan vierestä ohitus. 2 kertaa tein mokan lähdöissä (tein kuten ennen eli lähdin täysiä...) mutta muuten muistin miten tulee toimia. Kommentti oli "ei ollenkaan niin huono kuin ajattelin, paljon parempi".
Tehtiin käännöksiä ja taas se oikealle askellus. Nyt uskon että löysin siihen askeleet ja Rinkeli toimi moitteettomasti. Loppuun vielä pitkä VOI tason seuruu ja vain 1 käännös oikealle hieman aukesi, muuten oli täydellinen!!! Todella hyvä oli kommenttikin :) :) :)

Nyt on niin kauhea tokointo että saa nähdä mihin tässä vielä joutuukaan...

 
9.3.2017 kouluttajien vuoro
Kävin kouluttajien vuorolla kokeilemassa härityssä tilassa seuruuseen lähtöjä, ei ongelmaa. Toimi samalla tavalla kuin on toiminut yksin treenatessa. Tehtiin n. 5-10 min.
Piti pihalta pyytää Piakin todistamaan tätä muutosta ja myös hänen mielestään muutos on mahtava :) :) :) Asenne ja kaikki nyt ihan eri kuin aikaisemmin. 


8.3.2017 seuruuta ja siinä kuuntelua

Aiheena seuruu, lähdöt ja käännökset
Tein kuuntelua pääosin Z-avulla ja toimi äärimmäisen hyvin. Ei virheasentoja eikä ennakointeja. Vaihtelin käskypaikkoja ja tein paljon läpikävelyitä.

Käännöksiä vauhdista seuruuseen kautta ja näissä selkeästi nyt työstettävää. Tein 270 astettä ja 360 astetta ja aina tuppasi ennakoimaan "oikeassa" kohdassa. Tässä myös mun askeltaminen avainasemassa.

Lähdöt toimi TAAS 100%!!!


7.3.2017 "ohjelmatreeniä"

Aiheena oli taas ohjelmatreeni ja sain Ansun liikkuriksi. Kiitos Ansulle myös hyvistä vinkeistä!
Ensin pelkkä kehään tulo, sujui hieman kankeasti. Tuntui että otti tavaroista maassa (noutokapuloita ja törppöjä) liikaa jumitusta. Lähtöpaikkaankin tulo oli jotenkin päänpyörittelyä...
Toinen kehään tulo ja sitten liikkeelle lähtö, tämä sujui jo hyvin! Ja miten lähtikään seuruuseen <3
Kolmas kerta tehtiin pelkkä kehään tulo ja siitä palkka.
Neljäs kerta oli sitten kehään tulo, suora luoksetulo, seuruuseen lähtö. Kaikki sujui muuten todella mallikkaasti mutta luoksarissa PYSÄHTYI 2m ennen mua seisomaan???!!! Mä olin ihan että what?? Ansu kommentoi hyvin että älä tällaisissa ohjelmatreeneissä puutu tuohon vaan jatka treeniä. Kirjaa kuitenkin ylös kaikki hassuudet ja treenaa ne erikseen.

Nyt siis seuruuseen lähdöt on edelleen 100%, aivan käsittämätöntä!!!

Tehtiin vielä noutokapuloilla palautuksia, sujui kohtalaisesti kun toinen käsky tuli juuri kun oli tiputtamassa raville. Ja viimeiseksi pari kertaa uskalsin kokeilla ruutua, oli täydellinen <3 Siis käsittämätöntä :) :) :)


5.3.2017 "ohjelmatreenin" testausta
Oltiin tekemässä juoksupuomia ja sen jälkeen sain liikkuroituna pätkän "ohjelmatreeniä".
Virhe nro 1: Rinkeli oli ollut seinässä tunnin verran tekemättä mitään
Virhe nro 2: tämä treeni tehtiin agilitykentällä esteiden keskellä

Tehtiin seuraavaa: ensin kehään tulo ja aloituspaikkaan vienti
-> en tehnyt mitään ulkopuolella kuten ajatus oli eli koira oli ihan ylivireinen ja oli menossa tekemään agilityä, "mennään" käskyllä vapaamuotoinen seuraaminen oli hieman haahuilua kun tsekkasi esteitä, korjasin ja oli parempi vaikka ajatukset edelleen esteissä, seuruuseen lähtö oli SUPER :)
Toiseksi kehääntulo ja seuraamista pätkä: oli paremmin mun kanssa kehään tulon vaikka edelleen pää pyöri ja katseli esteitä jonkin verran, eri paikasta kuin edellinen kerta seuruuseen lähtö ja oli taas törkeän hyvä ja seuruun pätkä aktiivinen :)
Kolmas kerta oli kehääntulo, luoksetulo, seuruu: kehään tulo hyvä, luoksetulon lähtö ei ihan 100% mutta lähti ekalla käskyllä - himmasi tosin raville puolivälin kohdilla ja syykin selvisi...olin sijoittunut niin että juoksi sivulle suoraan putken päätä kohden...Siitä seuruuseen ja väli oli ehkä vähän nihkeä mutta taas seuruuseen lähtö upea ja seuruu oli todella aktiivinen!!! Super palkka ja onnellinen Rinkeli.

Tein vielä muutaman lähdön palkkaillen ja pieniä pätkiä seuruuta, Rinkeli oli törkeän hyvä <3Tilannekatsaus
Kuten päivitystiheydestä huomaa on meidän toko voinut huonosti. Kisattu 3 VOIttajan kisaa ilman tuloksia keväällä/kesällä 2016 ja sen jälkeen treenattu erinäisiä ongelmia. Nyt liikkeiden välit on hyvä ja aktiiviset ja itse liikkeet Rinkeli osaa. Ongelma on edelleen minun jännittäminen ja sitä kautta haluttomuus tehdä hommia minulle. Liikkeiden alut (varsinkin seuruu) iso ongelma ja seuruulla alkaa aika moni liike... Samoin kisamaisissa tai epiksissä tuplakäskyjä joutuu käyttämään liikaa. Niihin paneudutaan lisää seuraavaksi vaikka olinkin jo lopettamassa koko lajin. Nyt 5vkoa taukoa Rinkelin revähtymän takia ja eka treeni josta voi lukea alta :)

4.3.2017 Racinel Areena / Marin yksäri

Pitkästä aikaa tuli valoa tunnelin päähän, kiitos Mari! Saatiin vinkki seuraamisen alkuun joka toimi tänään 100% vaikka vire oli heikkokin ja virheitä alla. WAU!!! Pieni yksinkertainen muutos, ennen: här->heti liikkeelle lähtö reippaasti jotta Rinkeli olisi hereillä, uusi: här->sekunnin odotus ennen liikkeelle lähtöä, ensimmäinen askel kuten lähtisin hitaaseen käyntiin eli ns. puolikas askel ja sitten vasta oikean jalan askel ottaa normaalin pituisen askelen. Rinkeli oli 100% mukana koko ajan eikä jäänyt yhtään :) :) :)

Toinen vinkki mikä oli liittyi myös liikkeiden alkuun. Otan liikkeet pääosin perusasennon kautta ja nyt kun tätä liikkeelle lähtöä treenataan uudella tavalla, otetaan ns. normi liikkeet mitä treenataan lennosta seuruuseen. Taas pieni juttu mitä en ole ajatellutkaan... Nyt pääsen oikeasti palkkaamaan liikkeellelähdöt ominaan ja muut esim. jäävät, ohjatun seuruut jne treenataan ilman lähtöä.

Sitten seuruussa täyskäännökset, mun askellus on aikaisemmin varsinkin liikkuroituna ollut hätäistä ja olen kävellyt käännöksen tahtia muuttamatta. Nyt jatkossa hidastan askelen ennen ja käännyn rauhassa käännöksen kävellen jolloin myös Rinkelille jää aikaa suorittaa käännös rauhassa, tässä ero oli huomattava. Testasimme myös jos teen 270 asteisen tai 360 asteisen käännöksen että miten toimii ja jäi alkuun seisomaan "hoo moilasena" kun jatkoin käännöstä yli ns. normaalin. Eli näitä lisää :)

Sovimme että kaikki missä nyt hakee tuplakäskyä (luoksari, kaukot, ruudun maahanmeno) sellaista ei sallita. Ei penaltia mutta sen liikkeen kisamainen suoritus loppuu siihen ja pyydetty asia tulee tehdä mutta helpotan heti "höpöhöpö tehdäänpäs kunnolla + käsimerkki" tms. Asia siis tehdään mutta erona aikaisempaan että en anna penaltia asiasta (ääni/käskytys/tms mitä aik ollut). Myös ruudun maahanmenoon kokeiltiin niin että jätin valmiiksi seisomaan ruutuun ja käskytinkin "vänta" ennen "lig", ei reagoinut väärään ja oikean teki hienosti :) Ja sitten tuon helpotetun jälkeen taas sama liike kuten ensimmäisellä kertaa (vaikeampana).

Tehtiin tunnaria ja taas palautus huono, lähtee hyvin mutta puolessa välin tiputtaa eka raville ja nyt pysähtyi metrin päähän minusta seisomaan ja katsomaan oikea tunnari suussa.
Tehtiin niin että Rinkeli oli kapula suussa ja kutsuin "Ringhär" ja toi hyvin. Sama tunnarina ja heti kun lähti tuomaan vahvistin "Ringhär" ja toi hienosti. Tätä jatketaan ja pikkuhiljaa valutetaan auttavaa käskyä lähemmäs minua. Ajatuksena että ei saa tippua raville vaan juuri ennen tulee vahvistus "Ringhär". Sama metodi ohjattuun ja metalliin käyttöön.

Kisamaisuuksien harjoitteluun tuli uusi vinkki ja hyvä olikin :) Pääajatus on että kehässä on kivaa ja saa palkkaa, kehän ulkopuolella ei tapahdu mitään. Eli ennen kehää silittelin Rinkeliä pari kertaa ja mitään ei tehty eikä palkkaa/namia tullut. Mentiin kehään "mennään" ja välillä "yes" joka oikeuttaa pomppaamaan mua käteen. Liikkeen aloituspaikalle ja siinä liikkurin löpinät ja heti palkka. Sama uudestaan mutta nyt kehään meno ja seuruun aloitus + palkka. Sitten sama uudestaan + suora luoksetulo + seuruun pätkä + palkka. Sitten helpotettiin eli vain kehään tulo ja seuruun aloitus ja sen jälkeen uudestaan taas vaikeutettuna/pidempänä. Oli kiva treeni!

Suurin muutos mitä tehtiin/sovittiin että teen on seuruu käskyn muttaminen. Aikaisemmin "här" ollut vain askelissa ja perusasentoon tulossa, "komkom" ollut seuruun käsky. Nyt jatkossa "här" merkkaa kaikkea. Syy/perustelu lienee se että "kom" käskyä käytän myös normielämässä ja se voi tulla positiivisesti tai negatiivisesti, tilanteesta riippuen. Sana här ei ole meillä missään käytössä ja pyrin nyt siihen että se on vain positiivinen asia AINA kun sitä sanaa käytetään eli asenteen muutosta vaatii myös minulta. Teen parhaani että siinä onnistun :) Tänään olis superRinkeli <3 ja sain 5vkon tauon jälkeen taas motivaation takaisin.HSKH:n tokotehis 4.5.2016

Koirakulma / Jessica 2.5.2016
Ohjattu, liikkeiden välit ja siirtymiset tarkassa syynissäHSKH:n tokotehis / Mari 27.4.2016

noutoja ja nostoja, sivulle tuontia (tekniikka)
Jatkui Marin yksärillä jossa liikkeiden aloitukset ja siirtymiset


HSKH:n tokotehis 20.4.2016

häiriö sisääntulo (lelu), kaukot (istu-seiso) ja aloitukset


HSKH:n tokotehiksen leiri / Katja Kiviaho 16.-17.4.2016HSKH:n tokotehis 13.4.2016

ihmishäiriötä, luoksarin pakkia,


HSKH:n tokotehis 6.4.2016

Ihmishäiriö ja temppurata

Marin koulutus 4.4.2016

häiriötä väleissä ja kehään tuloissa
häiriötä luoksetulossa (läheltä, tuli ohittaa nami jne.)
häiriötä paikkamakuun perusasennossa ja jätöissä


HSKH:n tokotehis / Mari 30.3.2016
Ihmishäiriötä

Rinkeli VOI korkkaus 27.2.2016


HSKH:n tokotehis 23.3.2016

Liikkeet: ruutu, ohjattu, luoksetulo Ruudussa ensin koemainen, sitten ohjattu ja luoksetulo
seuruu (pitkää suoraa ja sitten paljon käännöksiä/rytmin vaihdoksia ja kaukot


HSKH:n tokotehis 16.3.2016

Häiriö (useampi tekee yhtä aikaa), seuruu ja jäävät


HSKH:n tokotehis 9.3.2016

Ruutu, ohjattu, jäävät


HSKH:n tokotehis / Mari 2.3.32016

Tavoitteena pureutua edellisen kerran haasteeseen luoksetuloon. Olen tässä välissä vaihtanut lennossa pysäytyskäskyn käsimerkiksi ja tämän työstöstä siis aloitettiin.

Metsässä luoksarin stoppia tehdessä tekee kohtalaisesti myös käsimerkillä, km+odotan että stoppaa ja sitten lentää nami. Tähän toimintamalliin tehtiin heti muutos :)
Eli alkuun vahvistusta että aina käsimerkistä lentää nami/lelu tms. koiralle. Lähdettiin jumppaamaan niin että Marilla oli nameja ja juoksutettiin Rinkeliä meidän väliä ja sitten tuli km+nami minulta. Aika nopeasti minä menin totaali sekaisin kun piti tehdä välillä läpijuoksuja, välillä päästää lähemmäs ja välillä stopata puolessa välissä - heiluin kuin heinämies eikä käsien käytössä ollut mitään punaista lankaa....plaah.

Summasummarum tarkoitus tehdä jatkossa niin että vaihtelee paljon pysäytys paikkaa ja ottaa välillä läpijuoksuja. Rinkeli rupeaa ennakoimaan todella herkästi (teki tätä myös tässä treenissä) ja tällöin ajatuksena hieman kehua alun luoksetuloa (HUOM! kädet paikallaan!!!) ja kun spurttaa uudestaan/paremmalla vauhdilla niin sitten km+nami/lelu.

Vaikeinta tämä on minulle, Rinkeli poimii asioita erittäin nopeasti ja minulla tulisi olla selkeät ajatukset miten mikin pitää tehdä ENNEN KUIN rupean sitä tekemään.
HSKH:n tokotehis 24.2.2016

Kisamainen treeni, suoritettavat liikkeet arvottu ja ne sai tietää yksitellen vasta kun meni kehään.
Lopuksi vielä saatiin kommentit muilta ja tämä olikin sitten treenin paras anti :)

VOIpaikkis 2min piilossa
Rinkeli meni hyvin alas ja oli hyvin paikallaan, kuulemma hieman levoton (oli katsellut ympärilleen). Nousi hienosti käskystä sivulle, mutta mutta mutta siihen loppui maltti eli kun oli vielä koirakko meidän jälkeen nostossa niin pomppasi R jo mun hartiatasolle ihmettelemään että mitä seuraavaksi...great. Joo oli iloinen :)

Tunnistusnouto
Mua jännitti ihan sairaasti...eli saatiin todella koemainen suoritus. Rinkeli oli hieno <3 minusta jopa täydellinen :) ja toi oman ja teki upeeta työtä kapuloilla. Myös aikaisemmin vaikea perusasento oli Super. Ok, pieni miikka - pureskeli 2 kertaa kapulaa.


Luoksetulo
Kääk, ei olla koskaan tehty tätä stopilla kisamaisesti...metsässä toki paljonkin mutta en edes muista että oltas tehty treeneissä. Hui. Jäi hyvin ja lähti aivan sairaan hienosti, pysähdys olisi saanut olla terävämpi ja asento oikea ;) eli mun käsky oli liian voimakas SEIS -> meni maahan. Paluu hyvä.


Metallihyppunouto
Ei olla tehty kisamaisena pitkään aikaan eikä treenattu muutenkaan, jännitti eikä syyttä...heitin kapulan niin että meni estelinjasta about 1,5m sivuun...mutta Rinkeli hoiti homman mallikkaasti. Lopun perusasento oli luokaton, mutta menköön kun inhoaa metallia suussaan.

Summa summarun, loistavia kommentteja kanssatreenaajilta ja paljon paljon minulle treenattavaa. Teen täysin tiedostamattomia nyökkäyksiä ym mitkä varmasti tullaan tulkitsemaan vartaloapuina. Treeniä treeniä treeniä, mutta voi että jäi niin supermieli näistä treeneistä ja erityisesti kommenteista "olette menneet hirvittävästi eteenpäin", mun Rinkeli <3

HSKH:n tokotehis 17.2.2016

Jääviä, perusasentoja, peruuttamista ja sen pohdintaa sekä kaukoja.

Jäävät tällä hetkellä kohtalaisessa tilanteessa, istumiseen olen vaihtanut käskyn soundia ja pikkuhiljaa rupeaa ymmärtää mitä haen. Sit ja ligg kun ovat vaan niin lähellä toisiaan että eron tekemiseksi sitt-käskyn si tulee olemaa kimeämpi/korkeampi soundiltaan. Perusasennot parantuneet paljon :)

Peruuttaminen. Olen tehnyt sitä paljon pelkällä ylös-käskyllä, tällä hain että Rinkeli oikeasti nousee ennen kuin lähtee menemään taaksepäin. Ongelmana ollut ja osittain vieläkin on vauhti (menee miljoonaa) ja pomppii (ei enää niin paljon kuin aik.) ja osittain pomppimisesta johtuen varmaan takaosan suht matalalla olo. Tällä ylös-käskyllä olen saanut takajalat paremmin alle ja pomppimista pienemmälle. Vauhtia on edelleen liikaa ja vauhdissa menee helposti vinoon.
Nyt olen pitänyt namia hallin seinustalla (reuna n. Rinkelin kaulan korkeudella) ja tämä on auttanut ryhtiin. Kun nami ollut targetilla maassa on focus ollut alaspäin ja liike vaikeampaa.
Nyt vaikeutena että miten tästä eteenpäin? Treenikaverit sanoi että eteenpäin on menty hurjasti mutta entäs seuraava steppi? Se vielä pohdinnassa.
Kokeilimme myös sitä, että Rinkeli olisi valmiiksi seisomassa kun lähdetään peruuttamaan. Todettiin että asento ja tekeminen paljon paljon parempi kuin lähtee perusasennosta eikä seisomisesta. Tämä oli ehkä hieman yllättävää.

Lopuksi kaukoja, niin että sivupalkat olikin treenikavereita (kiitos Anna ja Sara :) ) mutta aika nopeasti tuli sama efekti kuin targeteillakin. Ja hitsi se jalkojen siirtely, se on meille vaikeata. Tosin näin treenikavereiden ollessa sivusilminä, näkivät sellaista mistä minä olisin palkannut... Pitääkö meidän jatkossa treenata jossain peilisalissa??
-> tämä siis tehotreeniin kotiin...Koirakulma / Jessica 16.2.2016

Koemainen tunnari, jäävien tarkistus, ohjattu, kaukot (seisominen) ja ruutu.

Aloitettiin oikeasti koemaisella tunnarilla, eli hallin ulkopuolella tein 1 omalla kapulalla piilotuksen ja etsinnän, siirryttiin halliin liikkurin ohjeistamana ja heti tunnaripaikalle. Siirtymässä Rinkeli rupesi haistelemaan ja koitti hengailla, tökkäsin vähän kylkeen ja käskin olla kontaktissa.
Alun jälkeen lähti vasta toisella käskyllä etsimään, meni ympyrän takareunaan - laski nenän maahan ja haistoi nopeasti ekaa ja siirtyi seuraavalle. Palasi samantien ekalle ja toi sen iloisesti laukalla hienoon perusasentoon. OMA <3 ja mulla ihan bilefiilis, jeeeee!!!
Jännitin että tekeekö mitään sen mun alun huomauttamisen jälkeen, reagoi että ei lähtenyt ekalla mutta muuten aivan satkun suoritus. Voi onnea, tunnari onnistui kisamaisena ja minun jännittäessä :)

Jääviä on tehty ja tehtiin niihin "tarkistus", maahan ja seiso oli suorituksena - meni hienosti! Seisokäskyn saatuaan oli siirtänyt vielä etujalkoja - tähän tulee nyt puuttua (heijastuu mm. kaukoihin voimakkaasti...).

Sitten ohjattu joka me ollaan saatu "hajalle" tässä parin viikon aikana. Aikaisemmin ongelma oli seuruu, nyt se on vasemman kapulan haku -> ei aina hae vaan kääntyy oikealle jos vasemmalla on mitään häiriötä tms. Tehtiin molemmat suunnat ja meni ok, vasenkin vaikka siellä oli tavaraa ennen kapulaa seinustalla (kävi nuuskimassa tavarat nopeasti ja sitten bongasi kapulan).
Välissä tehtiin muuta ja sitten vaihdettiin suunta ja sitten se vasen kosahti...eli nyt ohjeena oli että ei montaa toistoa vaan vain kerran ja jos onnistuu anna olla. Nythän olen hinkannut suuntia oikein urakalla eli tähän toimintatapaan tuli selkeä muutos. Toivottavasti kasvattaa varmuutta suunnissa.

Voihan kaukot...mitä niistä sanoisi, no eka hyvät jutut istu-maahan ja maahan-istu sujuu täydellisesti oli ne sitten missä kohtaa vaan. Vaihdot on nopeat ja terävät + tarkat. Sitten se seiso, oli se missä vaan niin takajalat ojennetaan ja pahimmillaan teputtaa vielä etujaloilla (paikallaan tai 2cm eteenpäin). Olen miettinyt jopa tekniikan vaihtamista (etujalat maassa) ja tätä kokeiltiinkin -> todettiin nopeasti että voimakkaasti etupainoisella ja erittäin lyhyellä koiralla fyysisesti lähes mahdotonta :) eli pysytään vanhassa takajalat paikalla -metodissa.
Taas kokeiltiin sivupalkkaa(kin) ja pari toistoa menee hyvin, sitten Rinkeli jää palkkaan kiinni eikä voi toimia - jäätyy siis täysin palkan odotuksessaan.
Paras vinkki ja mikä näytti heti toimivankin oli seisomaan nousun aikana lisätä paikka-käsky perään. Eli käsky ståväntta toimi miltein heti ja saimme ylimääräisiä tepasteluja pois. Oli jopa niin herkkä että jos väntta tuli liian aikaisin, jätti Rinkeli nousemisen puolitiehen :) Kuuliainen pieni staffi <3

Ja kun aikaa oli niin tehtiin vielä ruutuun lähetystä. Halli on vaikea (Pedigree matto=paljon erivärejä matossa) ja lisäksi haaleat ruutunauhat, nämä tuottaa meille extraongelmaa muutenkin vaikeaan liikkeeseen. Targetti oli, mutta sellaisessa kohdassa että oli suht saman värinen kuin maton kuvio -> ei näkynyt. Rinkeli haki (taas) etumerkeille ja siitä häröili ja minä käskytin miten sattui (ei ollut targetilla kun käskin seisomaan). Plaah ja ikuisuus(?) ongelma :(
Tehtiin pari toistoa ja ne meni sitten heti paremmin, eli tuo eka on meille aina pahin ja vaikein - harmi että kokeissa ei saa tehdä harjoituskiekkaa ennen oikeaa suoritusta ;)HSKH:n tokotehis / Mari 10.2.2016

Tavoitteena tehdä ohjattu (kisamainen), kierron stoppeja ja tunnari (kisamainen) jos aika riittää.

Ohjatun epävarmuutta ollaan nyt treenattu toistojen kautta ja vain 2 kapulalla. Heti jos on pikkaisenkin häiriötä (kohta en enää tiedä onko ne oikeita häiriöitä vai onko ne mun päässä) niin tulee epävarmaksi - lähtee oikeaan suuntaan ja liinat kiinni+suunnan vaihto ja hakee väärän. Tämä on sitten saattanut jäädä minunkin päähän kummittelemaan...
Nyt siis testinä kokeenomainen ohjattu ja sattui vielä kivasti että vasen joka piti hakea, sen vieressä oli jäänyt törppö.
Jouduin komentamaan haahuilusta aika tiukasti ennen suoritusta ja kuvittelin että Rinkeli oli todella haluton seuruussa ja jäi, video kertoo sitten toista. Tämä oli iloinen yllätys :) onhan se vähän nuupallaan=ei ole ryhdikäs hännänheiluttaja, mutta paikka on kiva. Pysähdys aavistuksen valui, tätä täytyy treenata samoin kuin palautuksen loppua - nyt tosi epävarma johtuen varmaan kokonaisuutenaan hieman epävarmuudesta tämän liikkeen osalta.
Omaan kropankäyttöön täytyy keskittyä, koitin olla eleetön - tässäkin video kertoo toista...

Kierron stoppeja tehtiin tokaa kertaa ikinä. Istuminen on selkeästi kaikista vaikein ja siihen sainkin loistavan neuvon tehdä käskytys niin että käsimerkki jää selkeästi pidempään päälle.
Lisäksi treeninä niin että nakkaa namin poispäin itsestään ja kutsuu koiraa tulemaan kovaa luokse namin syönnin jälkeen ja siihen stopit.
Maahan tippuu minusta kivasti ja pysäytys on ehkä ok, mulla siitä vaan kumma fiilis kun en ole seis-käskyyn yhdistänyt ikinä käsimerkkiä....

Ja mikä parasta, Rinkeli on kestänyt nämä kaikki vauhtitreenitkin ilman minkäänlaista epäpuhtautta. Mahdollisesti kyseessä on/on ollut nivelsiteen venähdys tms. joka nyt sitten on helpottanut. Aika näyttää mutta nyt uskallan olla varovaisen positiivinen :)HSKH:n tokotehis 3.2.2016

Teemana häiriötreenit, nämä on meille niiiiiin vaikeita....

Ihan ensin oli seuruuta ajatuksella että kehänauhan vieressä on yleisöä rapistelemassa ja syömässä yms. Eihän tästä meinannut tulla mitään, ei sitten kerta kaikkiaan. Rinkeliltä meinasi tippua silmät päästä kun yritti pitää kontaktia ja katsoa mitä ihmiset oikein tekevät. Seuruut oli surkeat ja kontakti vielä surkeampi.
-> Note to your self, älä tee näin vaikeita treenejä!

Seuraavana oli sitten katsekontaktia perusasennossa ja käännöksiä. Taisi se useamman kerran karata pussaamaan maassa makaavaa ihmistä tai mennä katsomaan rapisevia papereita jne. Koitin oikeasti palkata alkuun tosi lyhyestä kontaktista ja sitten pikkuhiljaa vaatia vähän enemmän. Käsiapu oli aikas voimakas - ei sentäs namia nenässä ;)
Viimeinen yritys ja saatiin upeasti tehtyä perusasento, kännös oikeaan ja käännös vasempaan sekä maahan meno - superbileet!!! Tämäkin oli siis meille jo liian haasteellista...

Paikkamakuu oli niin, että vierestä koiria seuruutetaan, lähetetään ruutuun, tehdään luoksetuloa ja meille vaikein eli nouto. Kapula lensi vielä ihan Rinkelin eteen, mutta voi että kun olin ylpeä - Rinkeli pysyi loistavasti koko ajan paikallaan :)

Lopuksi vielä "nopeuskisa" jossa ruutun lähetys - siitä suoraan luoksarin stoppi - siitä seuruu merkille - viimeisenä hypylle lähetys eteen.
Kaikista vaikein kohta oli luoksarin stoppi ja stoppi kohdassa Senni hypistelemässä nameja. En saanut Rinkelin kuin hakemalla sieltä pois :)
Tämän jälkeen oli sitten haasteita saada kunnon kontaktiin, mutta hienosti treenikaverit huutelivat mulle palkkaa vähän väliä, muuten en varmaan olisi tajunnut palkata noin hyvin lopussa = saatiin asiat käännettyä positiivisiksi Rinkelille.

Viimeiseksi muistuttelin vielä ohjatun suuntia, oli hieman haastetta kun lähellä tapahtui niin paljon (treenattiin kaikki yhdellä kentällä viimeiset 5min). Ja kun tuli tiplu (jouduin käskyttämään kovemmin) tuli Rinkelistä heti epävarma. Saatiin onneksi korjattua ja iloinen tekeminen loppuun saakka.

Loppuun muutamat liikkestä istu/maahan/seiso ja mun tulee kyllä muuttaa "sitt" käsky kimeämmäksi, nyt sekoittaa herkästi "lig" käskyyn. Mitenköhän itse muistaisi... :)


HSKH:n tokotehis 27.1.2016

Kokeenomainen treeni ja video kommentoinnin jälkeen (kaikessa kauheudessaan...).

Tunnari
Nyt oli malttia koiralla ja mulla alussa ja tarkoituksen mukaisesti käskytin toisen "sök" -käskyn juuri ennen kapuloita. Toimi :) ja Rinkeli lähti hienosti haistelemaan vaikka olikin koko matkan kiihdyttänyt kapuloille mentäessä. Otti oman hienon haistelun jälkeen ja toi hyvällä vauhdilla mutta perusasento surkea. Eikä meinannut sitä lähteä korjaamaan...

L (maahan - istu)
Seuruuseen lähtö oli hyvä ja seuruut muutenkin ok. Maahan todella nihkeästi toisella käskyllä ja katsella. Plaah. Yllättävän hyvin lähti kuitenkin maasta mukaan vaikka toinen käsky oli aikas tiukka... Istumista varmistelin ja varmaan aika turhaan.

Ohjattu
Tarkoituksena keskittyä seuruuseen ja eka palkata siitä, tokana tehdä kokonainen liike.
Eka seuruu oli jo kohtalaisen ok ja palkkasin. Toinen seuruu oli aivan Super :) :) :) mutta mutta, sitten levisi nouto...se ainoa mikä tässä liikkeessä oli kunnossa. Videolta ei kunnolla näy, mutta oli aika lähellä väliaitaa ja reunalla oli 2 eri läjässä muita ohjatun kapuloita. Oliko jo ajatuksena liian vaikea Rinkelille? En tiedä, mutta siihen levisi...

Nyt siis tehokuuri pelkkiä ohjatun suuntia ja alkuun tehdään edelleen helposti että saa varmuutta.

Koirakulma / Jessica 26.1.2016

Johanna ei päässyt tulemaan eli saatiin koko tunti ihan itseksemme pohtia ja pähkiä. Ei siis kerrankin ollut kiire mihinkään :)

Ihan alkuun näytettiin miten oltiin treenattu käännöksiä ja niitä yksiä askeleita. Ne sujuukin jo ihan mallikkaasti :) Sitten lähdettiin katsomaan sitä ongelmaa kun Rinkeli tulee takaa sivulle ja tulee väljästi - kysymys tuli että täytyykö sen tulla takaa oikein tiiviisti sivulle, tätä liikettä kun ei missään ole?

Jäävät tai L tehtiin (tai piti tehdä) kokeenomaisesti, haastetta ollut istumisessa joten nyt suoritusjärjestys maahan - istu. Ja mitä ihmettä, Rinkeli istua pönöttää niin nätisti - käsky tosin oli maahan... Eli maahan menoa ei sitten millään saatu onnistumaan. Tuplakäskylläkin tuppasi vielä jättämään kyynärät vähän ilmaan... (näin jälkikäteen mietittynä niin olikohan matto hieman kostea ja kylmä?)
-> tähän siis tiedossa tehotreeniä!

Tunnaria lähdettiin kanssa työstämään edellisviikon väärien nostojen takia. Ja taas sieltä nousi hienosti vääriä, murrrr. Rinkelin vire oli aivan liian korkealla heti alusta alkaen ja pari väärää toi niin että meni vauhdilla kapuloille nenäalas ja oma oli heti mutta vauhti vei seuraavalle jonka sitten toi.
Tehtiin myös läheltä ja rauhaksiltaan (makuusta lähtö) ja silloin työskenteli hieman paremmin. Mutta vielä oli virettä ehkä hivenen liikaa tuolloinkin.
Tehtiin pari muuta liikettä välissä ja loppuun vielä tunnari ja voi jessus mikä vauhti...jarrutti hieman kapuloilla ja bongasi jotain niiden takana niin singahti pari metriä ohi - pysähtyi hölmistyneenä ja sinkaisi takaisin kapuloille. Voi apua, miten me saadaan vire kuntoon??

Ohjatussa haastetta oli seuraamisessa, se on meidän murheenkryyni nyt joka paikassa :( Tuonnit sujui erinomaisesti molemmista suunnista niin keskityttiin vaan seuruuseen. Nyt seuruun onnistuessa/ollessa hyvä, YES -> ja sen jälkeen saa palkan. Tätä minun tulee harjoitella nyt paljon, olen tietämättäni lintsannut kun on ollut namit kädessä (jommassa kummassa) seuruussa...työtä siis riittää. Saatiinkin neuvo että kun ohjatun noudot on niin nätit, niin keskitytään nyt siihen alkuun.

Fiilikset näin tauon jälkeen on että onko oikeasti KAIKKI liikkeet saatu rikki? Niin haaveilin vielä joulukuussa että maaliskuun lopussa mennään VOIn kisastarttiin, mutta saapa nähdä mennäänkö.HSKH:n tokotehis / Mari 20.1.2016

Vielä jaettiin settiä eli 7 + 7 min
Ensimmäiseksi koitettiin lähteä purkamaan sivulletulo ongelmaa, tai eihän siinä ole olgelmaa kun tulee suoraan edestä, mutta takaa...

Nami parin m päähän ja kun on syönyt "här", jos ei heti lähde tulemaan uusi "här" vielä kun on lähestymässä. Jos (kun) tuokaan ei toiminut, pieni käsiapu mutta ilman namia (fokusoi liikaa namiin jos koiran puoleisessa kädessä on nami).
Tätä jumpattiin ja vinkkinä vielä että hyödyntäisin naksua ja yes, johon lähti toimimaan :)
Eli ensin pari kertaa loivalla kulmalla ja sitten kolmas kerta suoralla - toimi :)

Toisessa setissä tehtiin meille ihka uutta liikettä eli merkkiä. Merkin kiertoa ollaan tehty AVOssa mutta merkkiä ei koskaan.
Aloitus niin että ollaan pari m törpöstä ja törpön takana on lelu - käsky "merkki" ja "yes" kun on lelulla. Tätä tehdään matkaa pidentäen ja jossain vaiheessa niin että lelu jää törpön taakse - tehdään jotain muuta ja sitten palataan tehtävälle.

Lisäksi teimme/näytimme missä vaiheessa peruuttaminen on. Etupalkalla toimii ihan kohtalaisesti, vielä tosin on vauhtia liikaa. Mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin :)
HSKH:n tokotehis 13.1.2016

No niin, 5vko saikulla/tauolla joten odotukset ei ole ihan kovin korkealla. Rinkelillä on lokakuusta alkaen välillä ollut etujalkojen ontumista/epäpuhtautta - vaihtelevasti molemmat jalat. Syynä luultavasti lapojen välin lihaskalvot jotka ovat kiinni rangassa (penikan tyyppinen oire). Ei siis enää kuolleelle lelulle täysiä menoa ;)

Treeniaika jaettiin 4x 5min, halusin katsoa jokaisen kerran jälkeen mitä tekee ja mikä on vire/fiilis.
Ensimmäinen ja toinen setti tehtiin ihan vaan perusasentoa. Ja yllätyksekseni ongelmia tuotti suoraan takaa perusasentoon tulot - tuli liian väljästi.
Kun Rinkeli joutuu tekemään kulmaa tai tulee suoraan edestä - tulee todella nätisti, ongelmana siis vain takaa tuleminen. Osaako Rinkeli siis oikeasti perusasentoa ollenkaan?

Kolmas setti tunnari, läheltä (ei saa vielä tehdä nyt alkuun vauhtiliikkeitä) ja ensin vain 3 kapulalla -> toi elämänsä ensimmäisen VÄÄRÄÄN!!! What.... toinen kerta kolmella ja toi oikean.
Sitten enemmän kapuloita ympäriinsä ja toi taas väärän... Ajatus vaan oli että ei voi olla totta, mun koira on mennyt tauolla rikki :( Toinen kerta useammalla, toi oikean mutta haisteli paljon (kuulemma sen kuuli kuinka keskittyneesti käytti nenäänsä :) )

Neljäs setti tehtiin käännöksiä, vain 1 ja 2 askelta - ne meni hienosti.Agimesta epäviralliset kisat 12.12.2015 "VOI korkkaus"

Jaa no näistä ei paljon jälkikasvulle kerrottavaa jäänyt. En kehtaa edes videoita tänne laitella, sen verran surkea oli OHJAAJA...

Jännityksellä odotan saanko ikinä kisajännitystä aisoihin vai onnistunko sillä pilaamaan kaikki kisat.
Ja eikun kohti uusia haasteita ja treeniä treeniä treeniä treeniä treeniä treeniä...
HSKH:n tokotehis / Mari 9.12.2015

Kisamainen treeni, meillä aiheina metalli hyppynouto, tunnari, ohjattu ja ruutu.
Ensin kommentit ja sitten videot :)

Metalli hyppynouto
Mun käskytyksessä tulee aavistus päänliikettä ja Rinkelin paluun perusasento on vino.
Muuten erinomainen suoritus :)

Tunnari
Alussa säädän ihan huolella ja Rinkeli vaihtaa ohjaajaa... Itse olen pois kääntyessä kauhean etupainoinen ja epävarman oloinen (juu, on ollut ääntelyongelmaa...). Hienosti muuten meni haistelemaan hyvällä vauhdilla ja teki tarkkaa työtä ja toi oikean :)

Ohjattu
Seuruu oli luokatonta ja ennen käännöstä oli sitten vielä jotain kivoja hajujakin... Kohtalaisesti pysähtyi jätössä ja oli hienosti lähdössä hakemaan oikean kapulan MUTTA jarrut kiinni ja nenä maahan...sitä sitten jatkuukin tovi kun ohjaaja on urpo eikä tajua keskeyttää virheellistä toimintaa. Sitten kun sen tajuan niin pysähtyy ja tuo hienosti oikean kapulan hyvällä draivilla.

Ruutu
Lähtee hyvin....mutta laidalle ruudun viereen katsomaan hypyn lautoja :( Takaa sisälle ja haistelee voimakkaasti. Seuruusta ei tunnu tajuavan mitään, varsinkin kun on seinä tulossa vastaan. Pari toistoa ja vasta 3 kerralla saamme edes jonkin näköisen suorituksen aikaiseksi. Plaah.


Tokassa setissä koitettiin poistaa ohjattuun tullutta epävarmuutta, nimen omaan koitettiin.
Hitsi tuo on niin herkkä että kun jotain penaltia jostain saa, väistää mieluummin kohtaa jossa on tapahtunut virhe kuin että menisi sinne uudestaan kokeilemaan.

Ruudussa koitettiin saada ilman haistelua suoritus, tässäkään ei onnistuttu ja nyt vielä tuli hajujen kanssa etureunaan.
Koirakulma / Jessica 3.12.2015


Voihan seuraaminen. Miten ihmeessä ihmisen voi olla niiiiiin vaikeaa ottaa askeleita jossain rytmissä ja kääntyä aina samalla tavalla jos kääntyy ja pysähtyä aina samalla tavalla. Voiko käveleminen oikeasti olla näin vaikeata?

Eli askeleita, lähtöjä, käännöksiä, pysäytyksiä ja pari kertaa kaukoja - siinä oli illan teema.

Tehtiin mukaan lähtöjä nyt hieman eri tavalla kuin mitä aikaisemmin, tämänkin tarkoitus oli lähdön odotusarvon nosto. Eli seuraakäsky - klik/yes - palkka lentää 1m eteenpäin. Sama uudestaan ja askel . klik/yes - palkka eteenpäin. Toimi myös tämä kivasti ja Rinkelin asenne oli super :)

Askeleet sivulla ja mä olen ihan solmussa. Nyt mun täytyy oikeasti treenata näitä ilman koiraa ja paljon. Nyt paras tapa meille oli se, että oikealle lähdettäessä ensin ihan parin sentin askel vasemmalla jalalla taaksepäin josta heti perään oikea jalka ottaa askeleen sivulla ja vasen tulee takakautta oman askeleensä. Tällä tyylillä saimme Rinkelille parhaat onnistumiset. Ja kyllä, kokeilimme varmasti ihan kaikkia muitakin konsteja ;) Nyt sitten alkuun tuota vasemman jalan apuaskelta ja pikkuhiljaa se häivytetään pois niin että on vaan polven kevyt koukistus.

Vasemmalle mentäessä homma on paljon helpompi, niin minulle kuin Rinkelille. Vasen jalka vähän joustaa polvesta, oikea jalka ottaa ekan askeleen edestä yli ja vasen seuraa takaa sivulle. Tässä ei vaikeuksia, toki tätäkin tulee edelleen vahvistaa.

Käännökset, näissä sama juttu. Vasemmalle ei ongelmia mutta oikealle kääntyminen...mä en vaan tajua/osaa/hallitse jalkojani jne jne. Kokeiltiin paikallaan kääntymistä kun seuruu ei sujunut toivotulla tavalla ja tämä oli vielä vaikeampaan (voiko edes olla??). Siis paikalla oikea jalka kääntyy oikealle ja vasen seuraa. Käskys alussa "här" ja kun vasen liikkuu uudestaan "här". Se ei vaan onnaa. Saatiin loppuun muutama ok veto mutta paljon jäi hampaankoloon tästä.

Lopuksi parit kaukot ja kokeiltiin nyt uudestaan sivuilla olevia palkkakippoja jotka vuosi sitten oli sula mahdottomuus (Rinkeli jäätyi täysin eikä voinyt liikkua). Nyt toimi ok, vielä kun minä muistasin muistuttaa joka kerta että katsoo minuun eikä kippoja ;) Vaikein vaihto istu/seiso saatiin myös näillä suht hienosti menemään. Näillä siis jatketaan!

Olipas treenit! Mutta parasta oli kun Jessica jossain vaiheessa näytti Rinkelin kanssa mitä mun pitää tehtä (palkan suunta vasen ulko) kun en vaan tajunnut... Ja hitsi, jos mä koskaan saan sen menemään mun kanssa sellaista seuruuta kun Jessican kanssa niin wow - oli aivan sairaan makeeta, eikä vain staffin seuruuksi ;) Siinä oli asenne ja liike ja temperamentti niin kohdillaan että meinasi tulla kyynel silmään kun sitä katsoin. Rinkeli <3 ...muuten Rinkeli olikin sitten koko tunnin vähän villi, keuli ja pomppi ja keuli minkä kerkesi...HSKH:n tokotehis 2.12.2015


Seuruun aloitusta/lähtöä ja eteenlähetystä sekä loppuun evl-paikkis.

Seuruun aloitukset on nyt olleet hieman tahmea ja tälle tulee nostaa odotusarvoa huomattavasti. Treenasimme sitä että pakitan ja palkkaan ja siitä otan lennossa seuruuseen mukaan - toimii ihan kivasti, tosin lentävät lähdöt tekevät herkästi sen että on hieman "eläväinen" tuossa sivussa.

Saatiin kiva vinkki Senniltä ja sitä lähdettiin heti testaamaan. Eli Rinkelilä pidettiin kiinni kaulapannasta ja minä etenin hieman R:ää innostaen eteenpäin. Kutsu "komko" ja askel kun tuli viereen ja palkka. Tuli innolla ja iloisesti ja sitten vaikeutettiin.

Koska olen kisoissa superjännittynyt ja jäykkä, lisättiin tähän se jäykkyys. Eli R:ää pidettiin kiinni, kävelin hihkuen - jäykistyin ja olin "hengittämättä" - "komko" - sivulle tullessa palkka. = jännityksestä jäykkä ohjaaja on kiva ja palkan arvoinen ;)

Tähän lisättiin myös se askel/kaksi samaa ajatusta työstäen. Jossain vaiheessa Rinkeli yritti vähän poikittaa ja pitää väliä mutta fiilis sillä oli täys10!

Tehtiin pari kertaa myös eteenlähetystä Oililta opitulla tyylillä. Eli Rinkeli väliaidan lähelle istumaan (Senni makasi namien kanssa sen takana, kiitos :) ), lähdin kävelemään lähetyspaikkaan ja vapaamuotoinen kutsu - kierto mun ympäri - "eteeeen" - ja Rinkeli bongaa oikealla Saran ja menee moikkaamaan...plaah. Eikun uudestaan sama juttu ja nyt onnistui :)

Tehtiin vielä pari toistoa ja joka kerta vaan meni varmemmaksi ja paremmaksi, superRinkeli <3

Viimeisenä EVL-paikkis: koirat istumaan - ohjaajat piiloon (ei varmaan ihan 2min oltu) - kehänauhalle - 10m päähän koirista - yksitellen käskytys maahan (Rinkeli oli vikana ja toimi loistavasti!) - 1min paikkamakuu (mielestäni kuulin 2 kertaa kevyen huokaisun...) - luoksekutsu (Rinkeli oli ekana ja tuli loistavasti!). Ei huono sanoisin :) vielä kun kaikki huokailut saadaan pois niin hyvä!

A-Qility / Oili staffien tokopäivä 29.11.2015


Kisojen jälkeisenä päivänä päästiin taas treenaamaan, tokoa tietty!

Staffiyhdistys järkkäsi Oilin valvovan silmän alle staffien tokopäivän ja oltiin Rinkelin kanssa siellä mukana.

Kohti uusia liikkeitä ja kokeilimme ihka ekaa kertaa EVL:n kiertonoutohässäkkää.

Aloitimme sen ottamalla muutaman kerran pelkän kierron ja sitten lisäsimme esteet sivuille ja hups, ne veti niin paljon puoleensa että piti mennä hypyn kautta...ja askel taaksepäin tässä treenissä. Eli kiertomerkki lähes esteiden tasalle ja lähetys n. 3m päästä - onnistui hyvin. Tästä pikkuhiljaa sitten törppöä kauemmas ja itse samalla kauammas estelinjasta.

Malttia, malttia, malttia - se oli tämän liikkeen treenaamisen pääviesti. Eli rauhassa rakentelee liikettä ilman minkäänlaista kiirettä. Tulee tehdä kierto 100varmaksi ennen kuin tekee liikkeen kokonaisena. Tässä alla nyt sitten meidän treenisuunnitelma tämän kiertohässäkän osalta

1. Törppö lähelle esteitä ja lähetystä n. 3m päästä, pikkuhiljaa lisää matkaa törpölle ja rupeaa viemään myös törppöä taakspäin.

2. Lisätään harjoitukseen kapulat, ensin etupuolelle (ja taas alkuun helpotetaan törpön sijaintia) ja kohtalaisen nopeasti siirtää ne hyppyjen taakse ns. oikealle paikalle.

-> kokeiltiin myös tätä ja voi että kun ne kapulat on niiiiiiin kivat...

3. Lähdetään samalla treenaamaan myös liikkeen loppua. Eli koira n. 2m törpöstä ja alkuun estelinjalle suoraan. Kapula samalla linjalla ja myös itse on samalla linjalla kutsumassa noudon kautta hypylle. Huom! käytä ohjaukseen saman puolen kättä kuin on kapulakin ja muista että saat sanoa vielä hyppy kun koira nostanut kapulan.

4. Seuraavassa vaiheessa koira jätetään sille linjalle kuin olisi törpön kierrosta jäänyt, itse mennään oikean paikan ja esteen puoliväliin aluksi, lähetys kapulalle - kun koira menossa kapulalle, siirry suoraan linjaan esteen taakse ja ota koira hypyn kautta yli.

Pikkuhiljaa maltin kautta siirrytään itse oikeaan paikkaan ja tehdään sama, ensin loppua helpottaen (siirry esteen taakse suoralle linjalle). Sitten kun tämä on varma, siirry vähemmän ja vähemmän esteen linjalle jolloin lopulta olet paikallasi koko liikkeen ajan.

HUOM! Malttia, malttia, malttia...tee varmat pohjat niin ei tarvitse jälkikäteen korjailla :)

Seuraavaan settiin kokeiltiin tunnari, suoraan täydeltä matkalta kisanomaisesti liikkuroituna mutta kapuloita pari kymmentä aika tiiviisti rivissä. Taas kun olin kääntyneenä tuli piippaus josta heti kommentoin "oioi" (ja tajusin sen jälkeen että hitto, mähän vielä pilaan koko herkän liikkeen tällä sanktiolla...) ja ääntely loppui.

Rinkeli lähti hyvin kapuloille, ei mennyt suu auki ekalle!!!, haisteli tarkkaan ja kun bongasi oman haistoi vielä seuraavaa - palasi edelliseen - toi oman hyvällä fiiliksellä :) SuperRinkeli <3

Ei saatu tehdä enää tätä kun oli kuulemma niin hyvä :) :) :)

Kolmantena liikkeenä oli merkittömälle merkille lähetys eli eteenmeno. Tätä on tehty metsässä kävyillä jonkin verran (polkuja hyödyntäen) ja pari kertaa hallilla. Ja nyt olikin mielenkiintoista nähdä miten toimii vieraassa paikassa.

Ensimmäinen eteenlähetys epäonnistui, olin juuri ennen liikettä vienyt tyhjän namirasian kentän reunalle ja sinnehän se livahti... Toinen kerta sama juttu. Vaihdettiin suuntaa, tämä tavarareunusta jäi meidän selän taakse.

Lähetys eteen ja meni ihan superhienosti, hieman loppuvaiheessa kurkki olkansa yli että mistä tulee palkka, mutta jatkoi kuitenkin suoraan eteenpäin samalla :)

Sitten kokeiltiin tätä aivan uudella tavalla. Se kohta mihin koira tuli lähettää eteen, jätin Rinkelin sinne istumaan. Kävelin itse ns lähetyspaikkaan ja kutsuin Rinkeliä vapaamuotoisesti pyöräyttäen sen oikean sivun kautta minun ympäri ja kun oli about suorassa annoin käskyn "eteeeeen" ja vau, meni hienosti - "yes" oikeassa kohdassa sai sen pyärähtämään heti ympäri ja tulemaan luokse. Tarkoitus oli että juoksen palkkaamaan kun on oikeassa kohdassa, tokalle kertaa tämä onnistuikin.

Seuraava harjoitus tehtiin niin, että Oili oli sermin takana lihapullan kanssa ja lähetin Rinkelin äskeisellä tavalla kohti sermiä. Kun sanoin "yes", vieritti Oili palkan sermin alta. Tähän tosin tarvittiin 2 treeniä ennen kuin Rinkeli malttoi olla palkkauskohdassa eikä askeltanut minua kohden.

Mutta kaiken kaikkiaan ihan supertreenit ja treenimotivaatio niin kohdillaan. Ilolla jatkan tästä eteenpäin!
HSKH:n tokotehis 25.11.2015


1,5vko tekemättä mitään ja nyt ennen kisoja lupa tokoilla ihan pikkaisen. Rinkeli keuli aika kovaa ja oli hieman "out of control". Nyt siis tosi lyhyt kertaus pariin liikkeeseen ja sitten kauhulla kohti la AVOn korkkausta.
Tehtiin suoralla seuruuta ja onnistui mielestäni ihan kivasti. Oli aktiivinen ja halukas työskentelemään. Otti perusasennot hyvin ja yleisilme oli mielestäni tosi kiva.

Ruutu tehtiin targetilla ja n. 10metristä missä se on kisoissakin. Meni loistavasti ruutuun ja hienosti maahan. Sivulle nousu oli vajaa ja jähmeä....plaah. Tuota täytyy tosiaankin treenata.

Jääviä tehtiin istumista ja seisomista. Istui joka kerta hyvin eikä ottanut virheasentoa mutta mutta....meille ihan uutena ongelmana oli sekä istumisen että seisomisen jälkeinen tilanne kun palaan koiran taakse niin Rinkeli kääntyy mun mukana!!! APUA ja vain 3pvää ennen kisoja tulee sitten uusi ongelma, ei kiva.

Tehtiin tässä toistoja useampi (vaikka en olisi saanut...) ja loppujen lopuksi pysyi kyllä hienosti istumassa/seisomassa vaikka kävelin ohi.Koirakulma / Jessica 19.11.2015

Erilainen treeni - ilman koiraa ;) Rinkeli siis levossa ja Jessicalta oli seuruuseen varattu aika, no eihän sitä voinut olla käyttämättä, lyhennettiin vaan puoleen tuntiin :)

Miten seuruuseen lähdetään ja millä fiiliksellä? Mitä koiran tulee tehdä ennen ensimmäistä askeltakaan ja olenko tämän suhteen mustavalkoinen? Mistä palkkaan ja olenko palkannut tarpeeksi ihan vain lähtöjä (odotusarvoa lähdölle enemmän)? Oma käskyttäminen ja kropankäyttö, onko tässä paljon eroa treenit vs kisat?

Ja sitten vaikein, miten ihmeessä ne jalat oikein laitetaan kun tehdään käännöksiä? Voiko se oikeasti olla näin vaikeaa?

Ennen käännöstä: juuri askel ennen kulmaa aavistuksen hitaampi "valmisteleva" askel ja tämän aikana myös katse jo kevyesti kääntyy siihen suuntaan mihin olemme jatkamassa matkaa. Eli koiralle jo etukäteen selkeästi vinkkiä mitä tulee tapahtumaan ja mihin suuntaan.

Käännös vasemmalle: koiranpuoleinen jalka lähtee tekemään kulmaa ja ulkojalka seuraa perässä.

Käännös oikealle: oikea jalka lähtee kevyesti tekemään kulmaa ja koiranpuoleinen seuraa perässä.

Ja miten ihmeessä tämän sitten muistaa enää siinä hässäkässä kun liikkuri käskyttää ja jännittää vietävästä??

Treeniin paljon paljon yksittäisiä askelia ja paljon paljon palkkaa lähdöistä ja jo yhdestä askeleesta.

 


A-Qility / Oili 12.11.2015

tunnari, VOI/EVL ruudun seuruu, häiritty ohjattu nouto

Tunnari: kun kerran lupa on saatu tehdä täydestä matkasta tunnari niin sittenhän me tehtiin :) Matka 11-12m, kapulat ympyränmuodossa, kokeenomainen liikkurointi.

Rinkeli tykittää täysiä kapuloille ja ennen kuin saa jarrut on jo keskellä kapularinkiä -> nenä maahan ja heti kapula suuhuh -> pysähtyy, tiputtaa kapulan ja haistelee seuraava 2 kapulaa -> palaa ottamaan sen mikä oli ensin suussa ja tulee täysiä sivulle. HUH ja WAU! Epävarmuuttaa selkeästi kun meni täysiä suoraan oikealle kapulalle, mutta tätä täytyy treenata nyt. Vauhtia silmin nähden tuplat pitkällä matkalla kuin lyhyemmällä, onko haaste myöhemmin?

Tehtiin vielä pari kertaa ja toi aina oikean :) kerran meni suu auki ekalle, mutta ei ottanut vaan malttoi sitten haistella ja tuoda oman. Uusi haaste: kun käännyn ympäri ja Rinkeli näki Oilin laittavan kapulat maahan - vinkui!!! Vire siis aivan liian korkealla.

Treeniin sitä että oma edessä ja muut takana - tuo oman -> vahvistetaan itsevarmuutta.

Ruudun seuruuta ei olla koskaan tehty ja sehän sujui vallan mainiosti :) Ei lähtenyt kertaakaan ennen minun käskyä ja malttoi olla hyvin maasssa odottamassa kun kävelin ohi jne. Pienoinen ongelma(?) oli sivulle tulon jälkeinen vinous, eli hieman poikitti takaosa ulospäin, mutta johtuiko palkasta ja sen odotuksesta?

Muutettiin treeniä niin että kun tuli sivulle kutsusta - askel - käännös vasempaan - askel - seis. Suoristui ihan kivasti.

Ohjattu nouto tehtiin samalla tavalla häirittynä mihin Jessicalla meni lankaan.
Eli Oili "vahingossa" vei myös evl:n merkin ja sitten vasta kapulat (3kpl). Pois tullessa nakkasi "ylimääräisen" merkin vasemmalle (jäi hieman lähelle koiran linjaa) ja seuruut + käskytys + lähetys vasemmalle. Lähti loistavasti - näki ylimääräisen merkin - pysähtyi sadasosasekunniksi (ilmeinen ahaa-elämys) ja kääntyi jyrkästi pois -> keskikapulalle... Eli väisti selkesti tuota merkkiä mistä oli viikko aikaisemmin saanut noottia/tehnyt virheen. Ainoa ongelma oli että ei kyllä pysähtynyt mun käskystä vaan meni suoraan sille väärälle ja vaikka yritin saada irrottamaan siitä otetta ei tiputtanut, toi itsepäisesti minulle asti.

Toinen yritys tehtiin niin että ylimääräinen törppö oli samassa kohtaa ja oikealta nouto - ei onglemia. Sitten vielä törppö oikealle ja vasemmalta nouto - ei ongelmia. Eli on todella todella herkkä kaikelle väärälle tekemiselle. Rinkeli <3
HSKH:n tokotehis / Mari 11.11.2015

liikkeestä istuminen, peruuttaminen

Liikkeestä istuminen: kun se oli edellisessä kisamaisessa mennyt mönkään eikä osattu niin nyt sitten tietty osattiin joka kerta J Jatketaan tätä kokonaisena tekemistä peilin edessä ja ilman siis minun mitään jalka-apuja ;)

Tätä ruvetaan nyt tekemään niin että kävelen mutkitellen takaperin ja annan sitt/lig/vänta käskyjä satunnaisessa järjestyksessä ja palkkaan lennosta jos menee oikein. Toimi hyvin ainakin nyt treeneissä.

Peruuttaminen: suurin ongelma se että käskyn saatuaan ja minun nostettuani jalkaa on Rinkeli peruuttanut POMPPIEN jo 3m. Ei siis missään vaiheessa nouse ylös seisomaan ja lähde siitä peruuttamaan vaan tekee sen pomppien. Tähän tehotreeniin vain sitä että käskystä nousee seisomaan. Oli vaikeata kun tähän tuli lisätä palkkaaminen ulkokautta -> Rinkeli oli aivan mutkalla. Täytyy pohtia miten tästä eteenpäin.

 
Koirakulma / Jessica 5.11.2015

Kierto: sujui ihan ok eikä aristellut uutta alustaa mitenkään. Ei onneksi ollut superliukas.
Ohjattu: tehtiin vain 2 kapulalla kun halli on sen verran kapea, mutta täydeltä matkalta. Jessica laittoi vahingossa myös EVL:n merkin jonka nakkasi sivuun (oikealle) juuri ennen kuin lähdin seuruuttamaan kohti oikeaa paikkaa. Hieno seuruu ja pysähdy, käsky tuoda oikealta kapula -> Rinkeli ottaa askeleen oikealle kapulalle, pysähtyy ja lähtee eteen oikealle tuomaan minulle juuri heitettyä törppöä…huh, en olisi uskonut että on noin häiriöherkkä. Sama tehtiin uudestaan ja ilman häiriötörppöjä, molemmat suunnat onnistui hyvin :)

Ruutu: mä mokasin….ruutunauha oli vsin ja keltaiset törpöt, nämä erottui todella huonosti hallin matosta jossa vielä harmaita teippejä saumoissa. Rinkeli lähtee hienosti mutta kiertää vasemmalta sivulta sisään keskelle ruutua – minä olen hiljaa – tulee kovaa takas perusasentoon. Sain ihan ansaittua palautetta, miksi en käskyttyänyt vaikka koira hienosti meni ruutuun?? Se on vain -1 piste jos menee sivusta. Haki vielä erittäin vaikeasti hahmottuvan ruudun hienosti – tyhmä minä. Tehtiin uudestaan ja nyt ei ongelmaa, tosin oli targetti apuna. Tähän väliin tehtiin vielä tunnari ja sen jälkeen pitkältä matkalta ruutu ilman targettia ja Rinkeli oli hieno :)

Tunnari: matka n. 5m ja minä kääntyilin, ekalla kertaa meni melkein jo ottamaan ekan kunnes malttoi haistella. Hieman sotki jaloillaan kapuloita, mutta toi oman. Pientä pureskelua oli havaittavissa tuonnissa. Toisella kerralla toimi paremmin ja malttoi haistella ennen kuin oli edes ottavinaan palikkaa suuhun – toi oman, mutta taas hieman pureskellen… Saimme luvan jatkaa tätä nyt sitten täydestä matkasta seuraavaksi :)

Seuruu: tehtiin askelia kääntyen ja tämä ei lähtenyt toimimaan ollenkaan. Minä en osaa ja koira turhautuu kun ei osata sitten kumpikaan. Kotona vasta tajusin vaihtaa käskyä, yksittäiset askelet ”här” ja seuruu ”kom” – johan toimi!

Tehtiin myös suoraa pitkää seuruuta takapalkalla ja voi mitä ennakointia. Ei meinannut lähteä mun mukaan ollenkaan ja käännöksen jälkeen edisti sitten vietävästi. Muutama onnistuminen saatiin niin että pääsin aidosti loistavasta suorituksesta vapauttamaan palkalle, eikä se palkka siis tullut minun käsistä.

HSKH:n tokotehis 4.11.2015

Kisamainen koelapun järkkä, liikkuroitu ja videoitu jännityksen lisäämiseksi.

https://www.youtube.com/watch?v=8sAYLuLpw78

Hui miten ihmistä voi jännittää jos tehdään kisamaisesti ja joku vielä kuvaa… Seuruu on videolta katsottuna parempaa kuin mitä ajattelin. Tosin Rinkeliin vaikuttaa selkeästi minun jännittäminen eikä ole niin iloisen näköinen kuin normaalisti. Hurjasti myös ennakoi tapahtumia esim. pitkällä sivulla hidasta käyntiä ja täyskäännös jonka jälkeen pitäisi olla normaalia käyntiä – Rinkeli kuitenkin rupeaa hidastamaan.

Täys 10 liikkurille joka reagoi ja tekee käännöksen, saatiin siis ei toivottu tekeminen katkeamaan. Lisäksi peruuttaminen ei luonnistu lainkaan, se on vaikeaa…

Videolta näkee myös hyvin kuinka koira paineistuu kun tulee virhe. Ok, mun käskytys tiukkenee ja sitä kautta tulee selvää epävarmuutta ja haluttomuutta. Liikkestä istumisen uusiminen ja sen alku on kauhean näköistä, Rinkeli ei selkeästi haluisi tehdä mun kanssa hommia kun on saanut siitä aikaisemmin penaltia :(

Ruudun mokaan kun annan namin juuri ennen käskytystä, on pahasti namikädessä kiinni. Mutta hienosti tokalla kerralla kuitenkin lähtee ja tekee hienon ruudun :)

Nouto menee solmuun kun kapula hajoaa 3 osaan…. Ei ole enää videota (puhelimesta loppui akku) mutta toisella kerralla teki hienon suorituksen. Samoin hyppy sujui ongelmitta.

 


HSKH:n tokotehis 28.10.2015

Ruutu
Ensin ilman targettia ja meni ihan ok – mitä minä nyt vain mokasin käskytyksessä…meni yessit ja klikit sekaisin :)

Sitten matkan pidennys ja targetilla, meni kovaa ja palkkaus oli kohdillaan, meinasi jopa liukua takaa yli, mutta se ei käsittääkseni tässä vaiheessa ole onlgelma :)

Eteen lähetys
Tämäpä olikin vaikea juttu, onnistuu metsässä mutta ei hallissa (näemmä). Menee vielä kerran kovaa ja suoraan, mutta toistoissa rupeaa kaarrattamaan ja ennakoimaan.

Saatiin vinkkiä miten stoppia voisi harjoitella ja apuohjaajaa voisi käyttää eli apparille lelu/nami ja minulta vapaamuotoinen lähetys sinne. Kun koira lähes apparilla tulee seis-käsky ja kun/jos yhtään reagoi siihen niin minä lähden voimakkaasti kutsuen ja palkaten pakittamaan pois -> koira tulee mun perään.

Tehtiin tätä pari kertaa ja itse olin jotenkin ihan pihalla. Ei ihan heti istunut minun toimintamalleihin mutta jospa tästä saisi kehitettyä jotain meille sopivaa versiota.

Seuruuta pitkillä suorilla ja käskytystä juuri ennen pysähdystä sekä pieni askel oikealle. On jo aktiivisempi seuraamisessa mutta vielä lähdöt on jähmeitä. Nyt täytyy ruveta palkkaamaan paljon pelkkiä lähtöjä tai lähdön odotusta :)

HSKH:n tokotehis 21.10.2015
Häiriötreeniä perusasennossa ja seuruuta

Ensimmäistä kertaa koskaan tehtiin edellisenä vkl häiriötreeniä ja voi kun se olikin vaikeata! Eli Rinkeli perusasennossa ja ”kom” -> tulee katsoa minuun vaikka joku sitä kutsuisikin tai tulisi käsi ojolla kohden tai jotain muuta.

Nyt treeneissä jatkettiin mihin jäätiin vkl eli perusasento ja Sara loistavana häiriönä hieman houkuttelemaan. No eihän Rinkeli pysty alkuun olemaan olleskaan paikallaan – saati sitten pitämään minuun kontaktia.

Pikku hiljaa kuitenkin tajusi mitä tehdään ja jossain vaiheessa ei enää silmämunatkaan kääntyneet Saraa kohden – oli taitava :)

Kokeiltiin hieman riskaapelisti myös heti vähän vaikeampaa häiriötä eli konttaavaa ihmistä menossa höpötellen ohi. Saatiin tähänkin lopulta ainakin sekunnin mittainen onnistuminen ;)

 

HSKH:n tokotehis / Mari 14.10.2015

Ensimmäistä kertaa Mari Leiviskän opissa ja voi kun sekin jännitti…hassua. No meidän ongelma on siis seuruu joka on totaalisesti levinnyt eikä oikein mitään enää osata sen liikkeen osalta.

Rinkeli on epävarma ja jää taakse, epävarmuus taas johtuu katsekontaktin menetyksestä. Jos jotain positiivista niin nyt en enää katso koiraa :)

Vinkkinä seuraavaa: suoralla työskentely ja aina ennen kuin pysähdyn sanon ”kom” ja otan vielä pirnen askelen oikealle -> näin saadaan koira hakeutumaan lähemmäs ja aktivoidaan juuri ennen pysähdystä. Tätä siis tehdään suoralla ja alkuun vain pari askelta seuruuta ennen pysähdystä. Kun toimii voidaan matkaa pidentää.

Kaarevat urat ja palkkausta siitä kun pitää paikan. Vasemmalle luontaisesti helpompi ja oikea on todella vaikea. Tulee siis tehdä laajempaa kaarta alkuun oikealle ja pikkuhiljaa jyrkentää linjaa. Palkka, palkka, palkka, palkka – sitä ei tässä voi nyt tehdä yhtään liian vähän.

 
HSKH:n tokotehis 7.10.2015

Voihan ruutu :( tuntuu että tästä ei vaan päästä eteenpäin. Nyt on palkkausvariaatioita yhtä monta kuin keneltä olen kysynyt ja oma pää entistä enemmän sekaisin. Tässä treenissä piti siis tehdä vaikka mitä, mutta kerittiin vain ruutu.
Palkkaanko Rinkelin mennessä targetille yes+klik+lelu vai yes+klik+nami vai meneekö järjestys klik+yes+nami/lelu. Mitä palkkaan ja miten palkkaan. Koira varmaan jo ihan yhtä sekaisin kun minäkin, seis-käskyä ei osaa ollenkaan eli sitä ei voi vielä yhdistää tähän koska muukin käskytys nyt ihan jumissa.

Agility on helpompaa, vaikka tulee monta eri tapaa/ohjetta/neuvoa osaan valita niistä itselleni ja koiralleni sopivan vaihtoehdon. Mutta tokossa siis en osaa ja siitä tämä kaikki varmasti johtuukin.

 


HSKH:n tokotehis 30.9.2015

Hui miten voi uudet treenikaverit jännittää, minua siis. Vaikka tunnenkin melkein kaikki jo entuudestaan niin silti jotenkin kutkuttavaa kun he näkevät minun työskentelevän Rinkelin kanssa.

Ruutua tehtiin vaihtelevilla matkoilla sekä targetin että ”maamerkkauksen” kanssa. Kun on oikeassa paikassa tulee klik+yes ja sitten bileet :) Nami- tai lelupalkalla sitäkin vaihdellen, koska namien jälkeen ei yleensä kelpaa enää lelu…

Kiertoa jatkettiin Jessican ohjeiden mukaisesti. Koira lähellä ja minä kaukana, minä lähellä ja koira kaukana ja molemmat kaukana. Palkaten lennosta ja sivulle, näitä vaihdellen. Aika hyvin jo osaa uuden käskyn ”kierrä” aikaisemman ”runt” sijaan.

Ohjattua jatkettiin niin että etäisyys koirasta vs kapularivi kasvatettiiin ja olisiko jo ollut pari metriä J Hakee herkästi mun oikean vaikka ohjaus vasemmalle…tätä täytyy jumpata lisää. Nyt jo hieman positiivista asennetta palautuksessa mutta ei tehdä vielä kokonaisena ettei palaa jurnuttamiseen.

 


HSKH:n tokoleiri 19. - 20.9.2015

HUOM! nämä ovat omia muistiinpanojani Riikan kalvoista, vastuu lukijalla jos olen ymmärtänyt jotain väärin :)

TOKO tuomarin silmin / Riikka Pulliainen

Halutaan:
iloista tekemistä, ylemmissä keritään keskittymään tarkkuuteen

Ei haluta/saa:
remmi piiloon ALO/AVO, ei remmiä kehään VOI/EVL
Kaulapannasta EI saa ottaa kiinni!!!
Body language on iso virhe -> kauko-ohjaus, ruutu, jäävät ja kaikki missä koira käsketään maahan/sivulle.
EVL ruudun luoksetulo - ei saa käyttää enää kroppa-apua kutsussa seuruuseen (vain ja ainoastaan pää saa hieman kääntyä kutsuttaessa, ei hartialinja)
Koiraa ei saa katsoa liikkeiden aikana -> jäävät, maahanmenot
Koirat jotka lähtee ohjaajan luota pois liikkeiden aikana tai niiden välissä -> kutsuttava takaisin!

Kehään tulo ja liikkeiden välit:
Aivan yhtä tärkeää kuin itse liikkeet, alussa jopa tärkeämpää, kehään tullaan - siellä ollaan ja sieltä poistutaan YHDESSÄ!!
Ota itsellesi oma aika.

Mustavalkoisuus:
Treenatessa ja kokeessa tulee toimia samalla tietyllä tavalla. Opeta koirallesi, että on todella ihanaa tehtä töitä sinulle kun olet hiljainen ja jäykkä.

Kriteerit:
Koiran on paljon helpompi olla kun vaatimustaso on aina sama!
Kun asetat itsellesi kriteerejä, muista kuitenkiin esim. ajatella millainen itse olet ja millainen koira sinulla on. Ajattele tekeminen itselle soveltuvien kriteerien kautta.
HUOM! Rutiinit aina tekemisessä!

Sosiaalinen palkka:
Ainoa pakkka mitä voit käyttää kokeessa. Opeta hyvin -> joka pvä, joka paikassa, koko ajan!
Jos käytät vain treenatessa ja kokeessa se ei todennäköisemmin toimi.

Kuvaa jatkossa kisat ja treenit!! ...pidä kirjaa treeneistä ja kisoista miten on mennyt... -> näet mitkä treenit vie eteenpäin!

Perusasennon opettaminen niin että koiraa ei tarvitse erikseen pyytää sivulle!

Riikka Pulliaisen treeni I

Kierto: käsky vaihdetty (runt -> kierrä) ja Rinkeli lähtee loistavaa vauhtia tötsälle, himmaa hieman takaisin tullessa
-> kierrä itse vastapäivää etäisyyttä tötsään vaihdellen, tee lennosta lähetykset ja R:n tulossa kohti heitä nami taakse -> syö -> saman tien käsky uuteen kiertoon jen. Pyöri itse samalla vastapäivää tötsän ympärillä, ota välillä etäisyyden vaihtelua myös taakse.

Ruutu: käytä targettia niin kauan kunnes se on koiralle oikeasti varma liike, ÄLÄ TEE ILMAN TARGETTIA!!! Vasta sitten kun R hakee sen paikasta kuin paikasta. Vaihda etäisyyttä, älä tee toistoja koskaan samasta paikasta - vaihda koko ajan etäisyyttä.

Perusasento (jäykistely): koira sivulle, pyörähdä koiran eteen sanomatta mitään -> R tulee perusasentoon = palkka. Harjoittele peilin edessä, ajoitus on tärkeä. Tee paljon, oppii tulemaan kokeessakin "jäykkään" perusasentoon.

Ohjattu:
nyt hidas tuonti -> harjoittele niin että koira palautettavan kapulan taakse ja juoksee sieltä kädessä olevalle lelulle - lelu lentää taakse kun koira kiihdyttää.

Huomioita noudossa: aloita pidolla sivulla, laske kapulakättä alaspäin - taas alaspäin  ja lopuksi nostaa edestä maasta. Pikkuhiljaa viedään kapulaa eteenpäin jolloin koira joutuu hakemaan kapulan ja tuomaan perusasentoon.

Oilin treeni

tunnari:
oma piiloon nurmikon alle ja muita ympärille ripotellen, kun yli puolivälin tuomassa -> mene polville namin kanssa ja vaihto. Keskity erikseen tuontiin ja pitoon -> ensin varmuutta oman löytymiseen, nyt teki hyvin töitä.

luoksetulon stoppi:
heitä eteen nami - heitä taakse nami -> toista pari kertaa ja sitten suht lähellä kumarru himan alkuun koiraan päin + stå -> nami lentää koiran yli kun on pysähtynyt.
Voi tehdä myös mutkaputken avulla, ei miel. kiertona. Pyydä aina juoksemaan samalta puolelta kuin olisi sivulle tulo + pidä rintamasuunta itsellä koko ajan samaan suuntaan.

liikkeestä istu:
peruuttaen itse koira seuraa edessä - käsky ja kevyt kumarrus eteenpäin aluksi -> palkka luopumisen kautta=ei nouse.

makaaminen kyynäret maassa:
tähän tehokuuri ja oltava ehdottoman tiukka kriteeri että kyynärä pysyy maassa. Nami aivan edessä + sivulle vaihdellen. Tulee olla todella selkeä koiralle mitä SAA JA MITÄ EI SAA TEHDÄ!!!

Riikan treenit II

ohjattu:
liikkuri vie ekan ja merkkaa koiralle -> koira saa katsoa, kun liikkuri lähtee liikkeelle koiran tulee ottaa katsekontakti ja pitää kontakti kun viedään toiset kapulat.
Harjoittele suuntie yhdellä + kahdella.
Harjoittele tuonti ihan erikseen!
-> levitä kaikki omistamasi kapulat maahan
-> kapulat ympäriinsä, ei päällekkäin
-> koira tuo kapulan kerrallaan sivulle
-> perusasento - tack - palkka
=vahvistaa perusasentoa ja tuon nopeutta jo ekalla treenillä.

 


HSKH:n tokotehis 16.9.2015

Kisanomainen AVO (ruutu, kierto, hyppy, jäävät)

Jäätävä häiriö agiepiksistä ja varsinkin seuruu hajosi aivan totaalisesti. Siis jos vaan kaikki voi mennä pieleen niin tässä treenissä niin kävi L ja rehellisesti sanottuna olen valmis laittamaan koko lajin pois meidän treenilistasta. Masennus. Hävettää että ollaan näin huonoja ja valittuna vielä tehikseen…

Ruutu
Tehtiin rohkeasti ilman targettia ensimmäinen kokeilu ja Rinkeli kiertää koko ruudun…ja palaa iloisesti luokse. Uusinta yritys eikä osaa oikein lähteä mihinkään mutta käy etummaisilla törpöillä tarjoamassa vaikka mitä. Sitten targetilla ja näyttämällä saadaan vihdoinkin sinne päin oleva lopputulos – mutta maahan ei voi mennä (juu, kylmä kostea maa ja agilityn kuulutukset jne jne…).

Kierto
Kiertotötsä oli samalla lyhyellä sivulla kuin ruutukin ja ”ruutuun” sekä ”runt” käskyt kieltämättä aika samankaltaiset. Meni siis hienosti käskystä oikealla olevaan ruutuun…

Mitä tästä opimme: älä koskaan tee näitä liikkeitä niin että ovat peräkkäisinä liikkeinä ja vielä vierekkäin kentällä. Huomio 2: muuta heti kierron käsky (ei ole vielä niin vahva)!

Hyppy
Hyppy kutsuna ihan ok, ei ongelmaa. Paitsi että oli haluton johtuen varmaan monista korjauksista ja minun äänenpainosta kun hommat ei suju.
Jäävät
Seuruut oli ISO katastrofi, ei siis seurannut ollenkaan vaan laahusti perässä ja pälyili anteeksipyydellen ympärille. Ei myöskään osannut istua. Koitettiin vielä erikseenkin seuraamista ja ei onnistunut, ei sitten millään. Ihan ranteet auki fiiliksillä kotia kohden.

 


HSKH:n tokotehis Jessica 6.10.2015

Seuruuta ja erityisesti käännöksiä, mun katse siinä kokonaisuudessaan. Miten se voi olla niin vaikeeta, siis katseen pitäminen edessä eikä koiraa vilkuillen?

Lisää treeniä ja minulle itselle kävelytreeniä miten askellan kulmat, nyt menen paniikkiin kun liikkuri sanoo käännös vasempaan/oikeaan ja olen heti kääntymässä. Muista – saa ottaa vielä askeleen ennen kuin kääntyy :)

Ohjatun noutamisen alkeet
Kokeiltiin ohjattua noutamista niin että kapuloiden väli oli 15m ja Rinkeli lähes kapuloiden tasalla. Lähetyksessä vielä askel haluttuun suuntaan ja ehkä jopa aavistuksen liioiteltu vartaloapu+käsimerkki+tuo -> haki hienosti! Ja sama tehtiin siis molempiin suuntiin, palautuksen kanssa haastetta. Menee aktiivisesti kapulalle mutta palauttaa hieman varovaisesti. Itseluottamuksen vahvistusta tähän tarvitaan.
Circuit
Tämä oli meille lähes mahdoton treeni, 6 koirakkoa samaan aikaan lomittain tekemässä oli liiaksi häiriöksi. Erityisesti ongelmia tuotti kaukot ja tunnari. Paikkis ja jäävät oli kohtalaiset. Nouto oli vaikea.


Koirakulma / Jessica 3.9.2015

Ruutua ja käännöksiä, vesisateessa joka haittasi kyllä aika huimasti meidän tekemistä.

Onneksi oli Johanna ja sateenvarjo – edes Rinkeli pääsi suojaan kun höpötettiin :)

Ruutu – tuo murheenkryyni, miten sen saisi asennettua sillain helposti ja heti oikein? Ahdistusta lisäsi vielä se, että olen lupautunut menemään Rinkelin kanssa tokotuomareiden koulutuspäivään harjoituskoirakoksi ja siellä ilmeisesti AVOimen liikkeet tulisi jo osata.

Targetilla on ok, jopa hyvä, mutta ilman targettia ei ole vielä käsitystä mihin juostaan ja miten päin tulee olla. Targetti siis jatkossakin tiukasti käytössä ja välillä saa ottaa kerran ilman ja taas palataan targetilliseen tehtävään.

Käännöksissä näkyy meidän seuruun ongelma, nyt kun ei ole enää katsekontaktia tukemassa tekemistä, hajoaa koko pakka jos suuntaa muutetaan… Eli ennen kuin vaadin tiukkoja käännöksiä tekemään oikeaoppisesti, tulee meidän ensin osata seurata vaikka ihan vaan suoralla… Mutta hienoa, en katsonut koiraan vaan katse oli suunnattu eteen alaviistoon :)

 

HSKH:n tokotehis 2.9.2015

Treenattu paloja noudosta, paloja tunnarista + kokonainen ja seuruun askelia joka suuntaan sekä paikka istumisen treeniä.

Seuruusta tuli heti noottia ja ihan aiheesta treenikavereiltani, meidän seuruu on sairaan hienon ja aktiivisen näköistä mutta…minä pidän koko ajan katsekontaktia koiraan ts. seuraa minun katsettani. Tätä lähdetään nyt heti häivyttämään pois, miten saisin siis oman katseeni eteenpäin eikä koiraan vilkuille. Vaikeaa.

Samoin askelissa, liika katsekontakti koiraan tulee jättää pois ja katse suunnattava eteenpäin.
Tunnarin kokeilua ja onnistui ihan kohtalaisesti. Rinkeli ei nostanut väärää vaikka kylläkin meinasi. Toi siis oman ja palautus on epävarma. Palautukseen täsmätreeniä ja innokkuutta saatava lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti